Sałatka gyros z kurczakiem i jajkiem

 Sałatka gyros z kurczakiem i jajkiem

Sałatka gyros
Sałatka gyros z kurczakiem

Sałatka gyros

     Sałatka gyros to praktycznie już klasyka. Robi się ją szybko. Jest pyszna i sycąca. Można ją podawać solo lub z ulubionym pieczywem. U nas czasem nawet zamiast obiadu. Doskonała też na domową imprezę.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • przyprawa do kurczaka gyros + olej do smażenia
  • 2 jajka na twardo
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • na sos: kubeczek jogurtu, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz
  • sól, pieprz, płatki  chili, ewentualnie szczypiorek do posypania potrawy
Sposób przygotowania:
  • Piersi kroimy w niewielką kosteczkę. Dosypujemy do mięsa przyprawę gyros ( jest zazwyczaj solona, więc mięsa nie dosalamy. Przyprawa jest pikantna i aromatyczna, więc nie przesadzamy z ilością ) oraz dolewamy 5 łyżek oleju. Mieszamy i przekładamy mięso na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż mięso się zarumieni
  • Do dużej miski wsypujemy mix sałat, odcedzoną kukurydzę, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka
  • Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, podobnie jajka
  • Do warzyw dodajemy przestudzone mięso i pomidorki. Mieszamy
  • Sałatkę wykładamy na duży półmisek i układamy na wierzchu jajka. Oprószamy wszystko płatkami chili i ewentualnie szczypiorkiem
  • Do sałatki przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszamy. Sosem polewamy sałatkę na talerzu, ewentualnie dosalamy i doprawiamy pieprzem

Komentarze