Sernik na zimno z malinami

 Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami
Sernik malinowy na zimno
Sernik z malinami na zimno

      Sernik malinowy to doskonały deser na letnie dni. Pyszny, nie za słodki. U nas znika błyskawicznie. 

Składniki:

  • 3 galaretki malinowe
  • 2 szklanki malin
  • 500 g sera z wiaderka na serniki
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
Sposób przygotowania:

  • 2 galaretki rozpuszczamy w 500 lm wrzącej wody. Pozostawiamy do wystygnięcia i czekamy, aż zacznie tężeć
  • Przygotowujemy formę. Użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami
  • Tężejącą galaretkę łączymy z serkiem za pomocą robota, żeby składniki dokładnie się połączyły. Ser powinien być z lodówki. masa szybciej zacznie tężeć
  • Tężejącą masę serową wylewamy powoli na biszkopty. Gdy będzie zbyt płynna biszkopty zaczną unosić się do góry
  • Do masy wrzucamy maliny tak, aby całe się zanurzyły. Ok 1 szklani
  • Drugą szklankę malin układamy na masie serowej. Tortownicę wkładamy do lodówki, aby masa nieco stężała
  • Przygotowujemy kolejną galaretkę. Pozostałe opakowanie galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu tz proszek rozpuszczamy w 500 ml wody. Czekamy a ostygnie i zacznie tężeć, po czym zalewamy nią górę ciasta. Zeby przyspieszyć proces teżenia ostudzoną galaretkę możemy umieścić w lodówce.

Komentarze