Surówka z kapusty włoskiej do obiadu

 Surówka z kapusty włoskiej do obiadu

Surówka z kapusty włoskiej

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu

      Polecam pyszną, szybką w wykonaniu surówkę do obiadu przygotowaną z kapusty włoskiej, marchewki i kukurydzy. Surówka z kapusty włoskiej nie jest zbyt popularna, a powinna, bo jest smaczna, zdrowa i prosta w wykonaniu. Doskonała do wszelkich dań mięsnych. Zdrowa, smakowita, zwłaszcza z młodej kapusty włoskiej, jaką teraz możemy kupić. 

Składniki:

  • pół główki kapusty włoskiej
  • 1 duża marchewka
  • pół małej puszki kukurydzy
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  • Kapustę cienko szatkujemy  i solimy. Mieszamy i nieco ugniatamy 
  • Marchewkę ścieramy na małych oczkach
  • Kukurydzę odsączamy
  • Kapustę mieszamy razem z marchewką i kukurydzą
  • Do surówki wciskamy sok z cytryny i dolewamy oliwę. Doprawiamy pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły
  • Sałatkę podajemy do dań mięsnych lub kotletów warzywnych/ jarskich

Komentarze