Zasmażane buraki do obiadu
Zasmażane buraczki do obiadu |
Zasmażane buraki do obiadu Buraki na ciepło do obiadu
Zasmażane buraczki na ciepło jako dodatek do obiadu należą do moich ulubionych sałatek obiadowych. Przepis prosty i szybki do przygotowania, nie licząc czasu gotowania buraków. Bardzo pyszny, zdrowy i tani dodatek do obiadu. Najlepiej pasuje do mięs, sosów mięsnych podawanych z ziemniakami lub kaszą czy kluskami, ale też idealny do kotletów wegetariańskich.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 średnia cebula
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Buraki gotujemy do miękkości. Najlepiej wybrać buraki podobnej wielkości, aby równo się ugotowały. Po ugotowaniu buraki odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na średnich oczkach tarełka
- Starte buraki doprawiamy solą, cukrem i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy do niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę razem smażymy
- Do cebuli dodajemy buraki. Mieszamy dokładnie i chwil wszystko podgrzewamy
- Tak przygotowane buraki podajemy na ciepło do dań mięsnych i kotletów warzywnych
Komentarze
Prześlij komentarz