Zasmażane buraki do obiadu

 Zasmażane buraki do obiadu 

Zasmażane buraczki do obiadu

Zasmażane buraki do obiadu

Buraki na ciepło do obiadu

      Zasmażane buraczki na ciepło jako dodatek do obiadu należą do moich ulubionych sałatek obiadowych. Przepis prosty i szybki do przygotowania, nie licząc czasu gotowania buraków. Bardzo pyszny, zdrowy i tani dodatek do obiadu. Najlepiej pasuje do mięs, sosów mięsnych podawanych z ziemniakami lub kaszą czy kluskami, ale też idealny do kotletów wegetariańskich.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 średnia cebula
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pieprz 
Sposób przygotowania:
  • Buraki gotujemy do miękkości. Najlepiej wybrać buraki podobnej wielkości, aby równo się ugotowały. Po ugotowaniu buraki odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na średnich oczkach tarełka
  • Starte buraki doprawiamy solą, cukrem i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy do niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę razem smażymy
  • Do cebuli dodajemy buraki. Mieszamy dokładnie i chwil wszystko podgrzewamy
  • Tak przygotowane buraki podajemy na ciepło do dań mięsnych i kotletów warzywnych

Komentarze