Zupa ze świeżej fasoli jaś

 Zupa ze świeżej fasoli jaś

Zupa z młodej fasol jaś
Zupa z młodej fasoli jaś

    Lubię świeżą fasolę jaś i gdy tylko się pojawia robię z niej zupy i inne potrawy. Ten sezon fasolowy zaczęłam od zupy z fasolą i mięsem. Pyszna, sycąca zupa. Wystarcza za cay obiad. A smak młodego jaśka nieoceniony! 

Składniki:

  • 1/2 kg świeżej fasoli jaś
  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • garść fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • kapusta włoska - kilka jasnych liści
  • koperek, pietruszka
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • mielony kminek ( 1/3 łyżeczki )
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Mięso kroimy w drobną kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ja gotuję osobno, bo nie lubię wywarów mięsnych. Można gotować od razu razem z fasolą
  • W drugim dużym garnku gotujemy fasolę z dodatkiem mielonego kminku, ziela i liścia laurowego
  • Do podgotowanej fasoli dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, seler i pietruszkę oraz pokrojone fasolki oraz dodajemy ugotowane mięso. Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw soląc i doprawiając zupę pieprzem
  • Pod koniec gotowania dodajemy makaron oraz kapustę  włoską posiekaną na drobniejsze kawałki
  • Gdy wszystkie składniki są już ugotowane dodajemy przecier oraz posiekany koperek. Zagotowujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy
  • Na talerzu zupę posypujemy jeszcze posiekaną natką pietruszki

Komentarze