Ciasto serowo - makowe czyli seromakowiec
Seromak to bardzo dobre ciasto. To połączenie sera, maku i kruchego ciasta. Jeśli ktoś lubi serniki i makowce, to ma połączenie dwa w jednym.
Przy seromaku jest dość dużo pracy, zwłaszcza jak ktoś nie używa półproduktów. Ja tylko raz spróbowałam maku z puszki i jakoś mi nie podszedł, ale wiem, że wielu takiegoż maku używa do wypieków i sobie chwali. Kwestia gustu, a może powinnam spróbować maku z innej firmy?
Tak więc ciasto jest dość pracochłonne, ale warto.
Ja mój seromakowiec upiekłam w formie o rozmiarach: 36 x 26, wyłożywszy ją wcześniej papierem do pieczenia.
Składniki:
Na ciasto:
Keks makowy z bakaliami
Makowiec japoński na kruchym spodzie
Strucla makowa
Seromak to bardzo dobre ciasto. To połączenie sera, maku i kruchego ciasta. Jeśli ktoś lubi serniki i makowce, to ma połączenie dwa w jednym.
Przy seromaku jest dość dużo pracy, zwłaszcza jak ktoś nie używa półproduktów. Ja tylko raz spróbowałam maku z puszki i jakoś mi nie podszedł, ale wiem, że wielu takiegoż maku używa do wypieków i sobie chwali. Kwestia gustu, a może powinnam spróbować maku z innej firmy?
Tak więc ciasto jest dość pracochłonne, ale warto.
Ja mój seromakowiec upiekłam w formie o rozmiarach: 36 x 26, wyłożywszy ją wcześniej papierem do pieczenia.
Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 żółtko
- pół kostki margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 0,5 kg maku
- 2 jajka + białko z jednego jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki tartej bułki
- kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego
- ok 10 - 15 dkg bakali: rodzynki, orzechy włoskie, łyżka skórki pomarańczowej, płatki migdałowe
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wyrobić na gładko i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na wielkość blachy i podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i przestudzić
- Przygotować masę makową: mak sparzyć, osączyć i zmielić 2 razy. Utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać olejek, bakalie i tartą bułkę. Wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z masa makową
- Przygotować masę serową: ser zemleć 2 razy. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając, a następnie dodawać partiami ser nie przerywając ucierania. Następnie dodać do masy skórkę pomarańczową i kilka kropel olejku. Wymieszać. na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową
- Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać, a na nią wylać masę serową. Powierzchnię wygładzić i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 60 minut. Jeśli góra zaczyna wcześniej brązowieć można ją przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie zbytniemu zbrązowieniu góry ciasta
- Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
- Wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową ( ja użyłam gotowej polewy o smaku mlecznej czekolady )
Keks makowy z bakaliami
Makowiec japoński na kruchym spodzie
Strucla makowa
Kocham serniki, do maku podchodzę ostrożnie. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia, może by mnie przekonało do maku? :)
OdpowiedzUsuńJa lubię i serniki i ciasta z makiem, dlatego dla nie to idealne połączenie. Spróbuj, może i Ty się przekonasz:)
UsuńSuper połączenie. Wyszło idealnie.
Usuńciasto wygląda cudownie , mam blaszkę 25 - 40 a chciałabym aby ciasto było wysokie . Proszę o poradę .
OdpowiedzUsuńMyślę, że Twoja blaszka jest trochę za duża. Mój seromakowiec też mógłby być jeszcze odrobinę wyższy, więc następnym razem upiekę go pewnie w nieco mniejszej formie.
Usuńmoje ciasto
Usuńsię udało PYCHA!.pozdrawiam
Pysznie wygląda, uwielbiam takie ciasta!!!
OdpowiedzUsuńWitam dwa razy cukier puder do masy makowej
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagę - chodziło mi o cukier waniliowy:). Zaraz poprawiam:)
UsuńILE bułki tartej do masy makowej ... jeżeli można wiedzieć:)
OdpowiedzUsuń2 łyżki tartej bułki - zaraz uzupełniam:)
UsuńCZY SPOD SIE NIE SPALI JESLI GO ZAPIECZEMY A POZNIEJ BEDZIEMY PIEC JESZCZE 60 MIN?
OdpowiedzUsuńPiekłam wg tego przepisu i jak widać na fotografii spód jest taki jak trzeba:)
UsuńFajny przepis na ser-omak,ja dodam mak z puszki bo kupiłam bardzo dobry w lidlu więc szybciej będzie mi go zrobic:)
OdpowiedzUsuńW tym roku do strucli też kupiłam gotowy mak. Zobaczymy, jak się sprawdzi:)
Usuńno to robie na swieta,wszystko kupilam mam nadzieje ze wyjdzie,bo uwielbiam i sernik i makowiec,na gore chce posmarowac nutella:))
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tą nutellą!:)
Usuńplacek sie udał,wyrosl pieknie i jest smaczny z nutelka:))
UsuńTo bardzo sie cieszę i pozdrawiam świątecznie:)
UsuńA ja używam suchego zmielonego maku. Wystarczy go zaparzyć i można doprawić wg uznania. A mielić nie trzeba.
Usuńpysznosci sama robila i idealne polaczenie sera z makiem polecam!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńale jazda
OdpowiedzUsuńtego ciasta
OdpowiedzUsuńnieda się rozwałkować!
Dokładnie, albo więcej tłuszczu do 1,5 szklanki mąki, albo 2 łyżki kwaśnej śmietany.I żółtek min. 2.
Usuńbardzo ładnie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńCiasto niesamowicie smakuje, ale ja bym proponował przykryć pod koniec pieczenia folią aluminiową, zamiast spożywczą jak sugeruje autorka tekstu.
OdpowiedzUsuńO takąż mi chodziło:)
UsuńCiacho Pychota! Podstawa to rzeczywiście mniejsza blaszka (miałam trochę za dużą) wtedy kruchego spokojnie starczyłoby na cały spód. Masę makową kupiłam z Bakallandu, ale lepsza chyba z Heliosa. Zanim ją wyłożyłam na spód, dodałam dwa żółtka i wymieszałam na koniec z ubitą pianą i wyszło ok:)Na koniec lukier i już. Dzięki za przepis jest super! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie składników; mam masę serową w puszce I twaróg sernikowy w wiadereczku, co z wyżej wymienionych składników mogę pominać a co koniecznie dodać?
OdpowiedzUsuńGotowych serów wiaderkowych nie używam, kupuję zwykły twaróg, który mielę. Ale o ile mi wiadomo ser wiaderkowy jest tylko dobrze przemielonym twarogiem bez dodatków takich jak masło, jajka, cukier, itp więc taki ser nalezy przygotowac jak kazdy twaróg do sernika
Usuńpiekłem kilka razy z serów i maku w puszkach - są za bardzo "wodniste" i ciasto po upieczeniu się "rozłazi" następnym razem zrobię sam masy według twojego przepisu.
UsuńJa piekę w sobote...........zobaczymy - napisze co wyszlo.
OdpowiedzUsuńwłaśnie upiekłam.teraz stygnie,pachnie świetnie a jak smakuje ocenią moi bliscy kiedy przyjadą.
OdpowiedzUsuńdziękuję za propozycję.
Też upiekłam...ale nie wiem dlaczego warstwa serowa odlepia się od maku...
OdpowiedzUsuńWszystko robiłam jak w przepisie, co mogło pójść nie tak?
bez proszku ?
OdpowiedzUsuńa ja jak masę makową z puszki to też dodać takie same składniki i gramaturę do masy makowej
OdpowiedzUsuńZ reguły nie używam masy makowej z puszek, ale o ile wiem jest na niej opis jak postępować z masą, czy cos dodawać czy nie.
Usuńdzięki wielkie za przepis pyszne, robiłam dwa razy za drugim razem z gotowym makiem z puszki , lepiej nie zmieniać przepisu zmienia spak.
OdpowiedzUsuńA mam pytanko, tą czekoladę to po prostu kupujesz mleczną np. wedel i rozpuszczasz w garnku, czy w kąpieli wodnej???
OdpowiedzUsuńZ Góry dzięki za odpowiedź :)
Ja użyłam tu gotowej polewy czekoladowej. Jak ją rozpuszczać - jest napisane na opakowaniu! Pozdrowienia A
Usuńser wiaderkowy nie jest dobry na sernik, temat przerobiony. Lepszy zwykły klinek lub kostka przemielony, więcej roboty, fakt ale jaki smak:)::) spróbuję upiec to ciasto:):0 Iwona
OdpowiedzUsuńPiekę dzisiaj te smakowicie wyglądające ciasto zobaczymy jak wyjdzie dam znać czy się udało
OdpowiedzUsuńZdziwiło mnie że nie dodaja sie proszku do pieczenia
OdpowiedzUsuńDo sera nie dodaje się budyniu czy mąki ziemniaczanej lub innych zagęszczaczy?
OdpowiedzUsuńUpiekłam. Bardzo smaczny. Dziękuję za przepis:). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpycha................
OdpowiedzUsuńWitam.Chcę upiec w najbliższym czasie to ciasto i mam pytanie-czy do masy serowej nie dajemy budyniu,mąki lub czegoś podobnego?Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam. Na jak duza blachę są podane składniki?
OdpowiedzUsuńWszystko podałam we wpisie przed samym przepisem. Blacha 26x36
UsuńWitam, czy do ciasta zamiast margaryny mozna dac maslo?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak.
OdpowiedzUsuń