środa, 5 września 2012

Ciasto serowo-makowe czyli seromakowiec albo seromak

Ciasto serowo - makowe czyli seromakowiec



Seromak to bardzo dobre ciasto. To połączenie sera, maku i kruchego ciasta. Jeśli ktoś lubi serniki i makowce, to ma połączenie dwa w jednym.
Przy seromaku jest dość dużo pracy, zwłaszcza jak ktoś nie używa półproduktów. Ja tylko raz spróbowałam maku z puszki i jakoś mi nie podszedł, ale wiem, że wielu takiegoż maku używa do wypieków i sobie chwali. Kwestia gustu, a może powinnam spróbować maku z innej firmy?
Tak więc ciasto jest dość pracochłonne, ale warto.
Ja mój seromakowiec upiekłam w formie o rozmiarach: 36 x 26, wyłożywszy ją wcześniej papierem do pieczenia.





Składniki:

Na ciasto: 
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
Na masę makową:
  • 0,5 kg maku
  • 2 jajka + białko z jednego jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego
  • ok 10 - 15 dkg bakali: rodzynki, orzechy włoskie, łyżka skórki pomarańczowej, płatki migdałowe
 Na masę serową:
  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 0,5 kostki masła 
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
 Sposób wykonania:
  • Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto, wyrobić na gładko i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na wielkość blachy i podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika i przestudzić
  • Przygotować masę makową: mak sparzyć, osączyć i zmielić 2 razy. Utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać olejek, bakalie i tartą bułkę. Wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z masa makową
  • Przygotować masę serową: ser zemleć 2 razy. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając, a następnie dodawać partiami ser nie przerywając ucierania. Następnie dodać do masy skórkę pomarańczową i kilka kropel olejku. Wymieszać. na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową
  • Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać, a na nią wylać masę serową. Powierzchnię wygładzić i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 60 minut. Jeśli góra zaczyna wcześniej brązowieć można ją przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie zbytniemu zbrązowieniu góry ciasta
  • Studzić w lekko uchylonym piekarniku. 
  • Wystudzone ciasto można polać polewą czekoladową ( ja użyłam gotowej polewy o smaku mlecznej czekolady )

36 komentarzy:

  1. Kocham serniki, do maku podchodzę ostrożnie. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia, może by mnie przekonało do maku? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię i serniki i ciasta z makiem, dlatego dla nie to idealne połączenie. Spróbuj, może i Ty się przekonasz:)

      Usuń
  2. ciasto wygląda cudownie , mam blaszkę 25 - 40 a chciałabym aby ciasto było wysokie . Proszę o poradę .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że Twoja blaszka jest trochę za duża. Mój seromakowiec też mógłby być jeszcze odrobinę wyższy, więc następnym razem upiekę go pewnie w nieco mniejszej formie.

      Usuń
    2. moje ciasto
      się udało PYCHA!.pozdrawiam

      Usuń
  3. Pysznie wygląda, uwielbiam takie ciasta!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam dwa razy cukier puder do masy makowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uwagę - chodziło mi o cukier waniliowy:). Zaraz poprawiam:)

      Usuń
  5. ILE bułki tartej do masy makowej ... jeżeli można wiedzieć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 łyżki tartej bułki - zaraz uzupełniam:)

      Usuń
  6. CZY SPOD SIE NIE SPALI JESLI GO ZAPIECZEMY A POZNIEJ BEDZIEMY PIEC JESZCZE 60 MIN?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam wg tego przepisu i jak widać na fotografii spód jest taki jak trzeba:)

      Usuń
  7. Fajny przepis na ser-omak,ja dodam mak z puszki bo kupiłam bardzo dobry w lidlu więc szybciej będzie mi go zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku do strucli też kupiłam gotowy mak. Zobaczymy, jak się sprawdzi:)

      Usuń
  8. no to robie na swieta,wszystko kupilam mam nadzieje ze wyjdzie,bo uwielbiam i sernik i makowiec,na gore chce posmarowac nutella:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z tą nutellą!:)

      Usuń
    2. placek sie udał,wyrosl pieknie i jest smaczny z nutelka:))

      Usuń
    3. To bardzo sie cieszę i pozdrawiam świątecznie:)

      Usuń
    4. A ja używam suchego zmielonego maku. Wystarczy go zaparzyć i można doprawić wg uznania. A mielić nie trzeba.

      Usuń
  9. pysznosci sama robila i idealne polaczenie sera z makiem polecam!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. tego ciasta
    nieda się rozwałkować!

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ładnie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto niesamowicie smakuje, ale ja bym proponował przykryć pod koniec pieczenia folią aluminiową, zamiast spożywczą jak sugeruje autorka tekstu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciacho Pychota! Podstawa to rzeczywiście mniejsza blaszka (miałam trochę za dużą) wtedy kruchego spokojnie starczyłoby na cały spód. Masę makową kupiłam z Bakallandu, ale lepsza chyba z Heliosa. Zanim ją wyłożyłam na spód, dodałam dwa żółtka i wymieszałam na koniec z ubitą pianą i wyszło ok:)Na koniec lukier i już. Dzięki za przepis jest super! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie odnośnie składników; mam masę serową w puszce I twaróg sernikowy w wiadereczku, co z wyżej wymienionych składników mogę pominać a co koniecznie dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowych serów wiaderkowych nie używam, kupuję zwykły twaróg, który mielę. Ale o ile mi wiadomo ser wiaderkowy jest tylko dobrze przemielonym twarogiem bez dodatków takich jak masło, jajka, cukier, itp więc taki ser nalezy przygotowac jak kazdy twaróg do sernika

      Usuń
  15. Ja piekę w sobote...........zobaczymy - napisze co wyszlo.

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie upiekłam.teraz stygnie,pachnie świetnie a jak smakuje ocenią moi bliscy kiedy przyjadą.
    dziękuję za propozycję.

    OdpowiedzUsuń
  17. Też upiekłam...ale nie wiem dlaczego warstwa serowa odlepia się od maku...
    Wszystko robiłam jak w przepisie, co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  18. a ja jak masę makową z puszki to też dodać takie same składniki i gramaturę do masy makowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z reguły nie używam masy makowej z puszek, ale o ile wiem jest na niej opis jak postępować z masą, czy cos dodawać czy nie.

      Usuń
  19. dzięki wielkie za przepis pyszne, robiłam dwa razy za drugim razem z gotowym makiem z puszki , lepiej nie zmieniać przepisu zmienia spak.

    OdpowiedzUsuń