Papryka faszerowana to danie bardzo smaczne. Sycące, eleganckie, a proste zarazem.
Robię kilka rodzajów papryki faszerowanej: od klasycznego nadzienia poczynając, a na meksykańskim kończąc. Dziś przepis na paprykę faszerowaną po meksykańsku.
Ja zrobiłam ostatnio 9 papryk z myślą o pozostawieniu połowy na drugi dzień. Tak też się stało. Na drugi dzień papryki odgrzałam i miałam dzień bez gotowania.
Do faszerowania można używać papryki w każdym kolorze, ale wydaje mi się, że czerwona jest najbardziej mięsista. Ostatnio tak właśnie było. Ścianki papryki zielonej były dużo cieńsze od tej czerwonej.
Składniki: ( na 9 - 10 papryk )
Robię kilka rodzajów papryki faszerowanej: od klasycznego nadzienia poczynając, a na meksykańskim kończąc. Dziś przepis na paprykę faszerowaną po meksykańsku.
Ja zrobiłam ostatnio 9 papryk z myślą o pozostawieniu połowy na drugi dzień. Tak też się stało. Na drugi dzień papryki odgrzałam i miałam dzień bez gotowania.
Do faszerowania można używać papryki w każdym kolorze, ale wydaje mi się, że czerwona jest najbardziej mięsista. Ostatnio tak właśnie było. Ścianki papryki zielonej były dużo cieńsze od tej czerwonej.
Składniki: ( na 9 - 10 papryk )
- Papryki w dowolnych kolorach ( ok 10 sztuk do faszerowania + 1 czerwona papryka do wkrojenia do farszu)
- ok 60 dkg mięsa wieprzowego mielonego
- cebula
- mała puszka kukurydzy
- 1 woreczek ryżu ( 100 g )
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ok 35 dkg pieczarek
- ok 100- 150 ml salsy pomidorowej
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- szczypta czosnku granulowanego
- 10 dkg sera żółtego ( u mnie mozzarella )
- na zalewę: ok 600 ml wody, pół kostki rosołowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól
- Papryki myjemy, ścinamy górną część i usuwamy gniazda nasienne
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę ( u mnie duży wok ) i wrzucamy na nią posiekana cebulę. Jak lekko się zeszkli dorzucamy do niej obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy i smażymy razem prawie do odparowania wody spod pieczarek, a następnie dorzucamy zmielone mięso
- Wszystko razem smażymy często mieszając, aby mięso się nie zbiło w grudki. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy ok 10 -15 minut, tak aby odparowała woda spod mięsa
- Do mięsa wlewamy gotową salsę pomidorową, i dorzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę 1 paprykę i chwilę razem dusimy
- Następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę ( fasolkę dodatkowo płukam na sicie ). Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, chili, granulowanym czosnkiem i paprykę w proszku. Wszystko chwilę razem dusimy, aby odparował nadmiar płynu
- Na koniec dodajemy ryż ( który nie jest ugotowany do miękkości. Ja gotuję go ok 10 minut )
- Farszem napełniamy przygotowane wcześniej papryki i układamy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem )
- Papryki w naczyniu podlewamy zalewą przygotowaną ze składników podanych powyżej ( powinna sięgać najwyżej połowy papryk
- Naczynie z papryką wstawiamy do piekarnika i pieczemy je ok 45 - 50 minut w 200 stopniach. Na blaszce obok wstawiamy kapelusiki, którymi można przykryć gotowe danie lub zjeść solo np z solą
- Ok 15 minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i posypujemy papryki serem startym na tarełku o małych oczkach, a wierzch sera można jeszcze posypać ostrą papryką w proszku ( Ja posypałam serem tylko część papryk przeznaczonych do zjedzenia w danym dniu, reszta została posypana w następnym dniu ). Przy wyjmowaniu należy uważać na gorącą zalewę
świetny pomysł na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis!!!! zrobiłam i bylo przepyszne :)
OdpowiedzUsuńEpicko :) pozdro z podłogi :)
OdpowiedzUsuń