niedziela, 28 października 2012

Papryka faszerowana zapiekana

Papryka faszerowana zapiekana























  






Sezon paprykowy jeszcze trwa, więc będąc w sobotę na bazarze zakupiłam 8 średniej wielkości czerwonych papryk, mniej więcej tej samej wysokości z postanowieniem zrobienia ich z nadzieniem w piekarniku. Pani na straganie pozwoliła mi pogrzebać sobie w stercie pięknych papryk, abym mogła wybrać  równe i jednakowej wysokości warzywa. 
   Robię też papryki nadziewane gotowane, ale tym razem zapiekłam ulubione czerwone papryki z nadzieniem mięsno-ryżowym z dodatkami. 
   Danie robiłam na dwa dni, stąd też tylko na połowę papryk nałożyłam ser żółty, aby na drugi dzień przy odgrzewaniu zbytnio się nie spiekł. Jutro dam świeży serek:)
Na samym dole posta przedstawiam przepisy na inne faszerowane warzywa i papryki.

 


 

Składniki:
  • 8 średniej wielkości papryk ( ja kupiłam czerwone, można mieszać kolory, będzie ładniej na talerzu )
  • 2 torebki ryżu po 10 dkg
  • 70 - 80 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka salsy pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • ser mozzarella ( 15 dkg )
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
Sposób wykonania:
  •  W lekko osolonej wodzie gotujemy dwa woreczki ryżu (nie musi być całkiem ugotowany)
  •  Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju.Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek.Smażymy razem aż do zeszklenia. Dodajemy zmielone mięso.Wszystko razem smażymy,mieszając, aby nie było grudek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gdy mięso jest usmażone, dolewamy salsę oraz dodajemy ryż. Przyprawiamy oregano i bazylią.
  • Paprykę myjemy, odcinamy górną część z ogonkiem.Oczyszczamy środek z nasion i białych błon.
  • Papryki faszerujemy masą mięsno-ryżową i układamy w formie do zapiekania.
  • Przygotowujemy zalewę: kostkę rosołową rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Dodajemy przecier. Zagotowujemy, ewentualnie dosalamy.
  • Papryki podlewamy przygotowaną zalewą, tak aby zalewa nie przykrywała papryk ( może sięgać tylko połowy papryk, wszystko zalezy od wysokości formy).
  • Formę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 minut.
  • 10 minut przed końcem pieczenia papryki posypujemy startym serem, ser można posypać oregano.
  • Na osobnej blasze, posmarowanej olejem, pieczemy pozostałe "kapelusiki" z papryki. Takie przypieczone kapelusiki super smakują solo posypane solą



























Odsyłam też po inne przepisy na faszerowane warzywa:

 
 
 
 
 
     

22 komentarze:

  1. 2 woreczki ryzu jakiego?czyto obojetne co jemy

    OdpowiedzUsuń
  2. to nie chodzi o to co lobię, tylko czy to danie wyjdzie bo odmian ryżu jest parę

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję biały ryż z firmy Sonko. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Polecam ryż basmati, najlepszy, nie klei sie i jest drobny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała spróbować,bo nie znam:)

      Usuń
  4. jak dlugo piec kapelusiki? x

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wygląda smakowicie a zdjęcia rewelacyjne , mówią same za siebie :) Jeszcze dziś go wypróbuję :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:). Wypróbuj, bo papryczki z farszem są bardzo smaczne:) Pozdrowienia

      Usuń
  6. czy paprykę po podaniu polewamy powstałym sosem? i ewentualnie czy jak sos będzie za rzadki to czym go zagęścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie polewam papryki żadnym sosem. Nadzienie jest wilgotne, a sos którym podlewamy papryki jest przeznaczony tylko do tego, aby upiec papryki

      Usuń
  7. Czyli sos ktorym podlewamy papryczki pozostaje w naczynku a na talez podajemy bez niczego?
    Wyglada rewelacyjnie.
    Gratuluje

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, ten płyn to tylko zalewa, w której pieką się papryczki. Papryka wygląda fajnie, a smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam pytanie czy sos pomidorowy, ma być w 100% tylko pomidorowy, czy z jakimiś przyprawami? Będę wdzięczna za informację, w najbliższą sobotę chcę zabłysnąć papryczkami przed teściową ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zalewę przygotowuję z bulionu, przecieru pomidorowego i sprawdzam czy jest wystarczająco słona. Jeśli nie, to dosalam i tyle. Nie dodaję żadnych przypraw. Pozdrowienia A

      Usuń
    2. dziękuję, ale mi chodzi o salsę pomidorową? Jest ich tyle rodzajów...

      Usuń
    3. Ja dawałam czystą, ale myślę, że jakby była np z bazylią to wcale by top nie przeszkadzało.

      Usuń
  10. Ja do farszu dodałam jeszcze czerwoną fasolkę z puszki i zielona pietruszke. Danie naprawde pyszne i łatwe w przygotowaniu polecam.

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam tę paprykę i powiem Wam, że jest pyszna!!!1 osobiście lubie dużo przypraw i nie szczędziłam w oregano i bazylii, dałam zwykłe pomidory z puszki bo innych nie miałam. Papryki podlane sosem są tak miękkie i łatwe do zjedzenia, nie ma problemu z przekrawaniem jej na talerzu :-) piszę bo jadłam kiedyś faszerowane i nie były tak miekkie :-) Ta świetnie doprawiona, smakowa i ładnie wygląda. Wszystkim gościom smakowała i podobała się wizualnie, zanim spróbowali już chwalili :-) Ja dodałam do każdej papryki na dno wiórek masła i szczyptę soli. Papryki cięłam na pół i nie przykrywałam, bardziej wydajnie bo i tak są to duże porcje :-) POLECAM!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. przygotuję na Sylwestra ;) bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. A jaki to sos salsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A salsa pomidorowa to po prostu taki gęsty sos pomidorowy, który mozna kupić gotowy, z dodatkami np bazylią , lub bez dodatków. Ale można go tez wykonać samemu miksując pomidory ( świeże lub z puszki ) i doprawiając je wg uznania np bazylią, czosnkiem, papryczka chili czy innymi przyprawami

      Usuń