Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką
Kruchy placek ze śliwkami przygotowuje się błyskawicznie. To placek dla nielubiących stać w kuchni i niemających czasu na gotowanie i pieczenie, które często bywa dość praco- i czasochłonne. Przy tym placku nie ma dużo pracy, a wychodzi wyśmienity. Ja lubię ciasto kruche, choć to podchodzi może nawet bardziej pod półkruche. Jest bardzo smaczne, i znika wśród amatorów domowych słodkości w oka mgnieniu. Mój placek nie jest też przesłodzony, bo z cukrem nie lubię przesadzać. Zazwyczaj daję go mniej niż w przepisie, a i tak zawsze wychodzi słodki. Może z moimi kubkami smakowymi jest coś nie tak:). Zawsze mnie zastanawia, po co sypać takie wielkie ilości cukru do placków, gdy po daniu połowy cukru z przepisu, tez wychodzi słodki. Tak więc placek jest słodki w sam raz, do tego kwaskowate śliwki i pyszna chrupka kruszonka. Bardzo polecam ten przepis.
Na jednym ze zdjęć widać tez wałek do ciasta na rączce. Kupiłam go jakiś czas temu i muszę przyznać, że jest to przyrząd kuchenny, z którego juz wielokrotnie korzystałam, w przeciwieństwie do wielu innych, które kupuje się pod wpływem chwili, a potem zalegają szuflady. W tym przypadku nic z tych rzeczy. Jest on bardzo przydatny do rozwałkowywania ciasta kruchego czy półkruchego bezpośrednio w formie. Ciasto kruche ciężko jest przenieść, zwłaszcza duży płat, na formę, bez jego popękania czy pozrywania. Ten wałek umożliwia równe rozwałkowanie ciasta w formie. Ja dzielę ciasto na kilka części. Po rozwałkowaniu jednej części dodaję następny kawałek ciasta i tak do wykorzystania całości ciasta.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka masła
- 15 - 17 dkg cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 kg śliwek
- na kruszonkę: po 8 łyżek masła i cukru i 10 łyżek mąki
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto
- Ze składników podanych powyżej zagniatamy kruszonkę aż uzyskamy większe i mniejsze grudki
- Śliwki myjemy, odsączamy i pozbawiamy pestek
- Ciastem wykładamy spód formy ( u mnie o wymiarach: 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja skorzystałam z wałka na rączce ( na fotce na samym dole ) i rozwałkowywałam ciasto po kawałku w formie
- Ciasto pokrywamy śliwkami układając je skórką do dołu
- Całość posypujemy kruszonką
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godziny
Moja mama robiła identyczne w sobotę - było takie pyszne...
OdpowiedzUsuńMi niestety wyszedł jeden wielki zakalec 😞
UsuńO, przydałby mi się taki wałek :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie :)
Taki wałek fajna rzecz:)
UsuńWczoraj upiekłam.
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne, dzięki za ten przepis.
Wcześniej robiłam i nigdy nie wyszło do końca dobrze.
Od kilku dni wczytuję się w Twoje przepisy. Uważam, że są najlepsze w necie. Fantastycznie napisane, pięknie pokazane.
Dzięki za już i proszę o jeszcze.
Zrobiłam już ruskie pierogi wg. Twojego przepisu, szykuję się do zapiekanki ziemniaczano-fasolkowej.
Jedyne czego jeszcze u Ciebie nie znalazłam to makaronu z sosem carbonara.
Dzięki za miłe słowa:). Staram się, aby jak najbardziej klarownie opisać moje potrawy i je zobrazować, choć ze zdjęć nie zawsze jestem do końca zadowolona, ale staram się, jak mogę:)
UsuńFaktycznie ciasto jest bardzo smaczne i przez to bardzo niebezpieczne. Jadłoby się go i jadło:).
Co do następnych przepisów, to będą. Staram się, aby w miarę regularnie sie pojawiało coś nowego. Kilka jest już przygotowanych, a kilka przepisów, na potrawy, które ostatnio robiłam, muszę dopiero napisać.
Co do makaronu z sosem carbonara, to jeszcze faktycznie takiego przepisu nie ma, ale zainspirowałaś mnie, więc może skuszę się w najbliższym czasie na to danie i wówczas podzielę się na blogu moim przepisem:)
Pozdrawiam i zapraszam po kolejne inspiracje:) Anika
po zdjęciach widać, że pyszności - upiekę go dzisiaj; mam tylko jedno pytanie: te 15-17 dkg cukru to mniej więcej ile łyżek cukru (pytam, bo zapodziałam gdzieś miarkę)pozdrawiam autorkę przepisu i wszystkie kuchareczki
OdpowiedzUsuńcoś ze 3 łyżki
UsuńPychota :):)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdzięki za przepis :-) Ciasto jest fantastyczne ..... choć trochę pokusiłam się na modyfikacje i do ciasta dodałam cukier waniliowy :-) Super! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUpiekłam ciasto w sobotę - w niedzielę nie było już po nim śladu - mniam mniam; ma Pani fantastyczne przepisy i odkąd się na nie przypadkiem natknęłam coraz częściej po nie sięgam, pozdrawiam, Monika
OdpowiedzUsuńCieszę się, że moje przepisy przypadły do gustu:) Zapraszam do odwiedzin i korzystania z kolejnych. Pozdrawiam Anika
Usuńpiecze się :) ja też zmodyfikowałam o cukier waniliowy i cynamon do kruszonki :) już nie mogę się doczekać :P
UsuńZ cukrem waniliowym i cynamonem musi być jeszcze pyszniejsze! :)
UsuńZabieram się za pieczenie. Napiszę jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńCzekam na wieści:)
Usuńsyn do kruszonki dodał mielone orzechy laskowe. ciasto właśnie się piecze)) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńorzechy tu pasują jak kwiatek do kożucha
UsuńDZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS! Ciasto pycha! I o dziwo mi wyszło, ponieważ naprawdę nie potrafię piec :(
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało, i że wyszło:). Ćwiczenie czyni mistrza, więc trzymam kciuki za Tw kolejne udane wypieki. Pozdr A
Usuńwłasnie sie piecze. co prawda blachy nie mam więc płytka brytfanka 35 na 25 pewnie wyjdzie troche grubsze ale co tam. do kruszonki podsypałam troszke więcej mąki bo nie chciało sie kruszyć. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaki sam wałek kupiłam 9 lat temu na promenadzie w Kołobrzegu, przejechał ze mną całą Polskę :)i żałowałam, że nie wzięłam więcej. Prosty, tani, a niezawodny. A przepis świetny :)Pozdrawiam Bożena
OdpowiedzUsuńwłaśnie się piecze :D pachnie pięknie, mam nadzieję, że wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze.
OdpowiedzUsuńZawsze robię raczej drożdżowe ze śliwkami lub ucierane. Kruchego jeszcze nie piekłam.
Napiszę jak smakował.
Czekam więc na wieści:)
UsuńBardzo smaczny i szybciutko znikał.
UsuńPlacuszek pyszny własnie w tej chwili upiekłam ,pozdrawiam Panią
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystała Pani z mojego przepisu, i że ciasto smakuje:) Pozdrowienia
UsuńApetycznie wyglada ten Pani placek:) a ze jestem fanka sliwek wiec jutro wyprobuje przepis i dam znac jak smakowal.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzekam więc na wieści:) Ja też uwielbiam śliwki. Dzisiaj tez przymierzam się do wypieków z ich udziałem:) Pozdrawiam
UsuńWlasnie sie piecze i moje ciasto,dodalam na wierzch troche posiekanych migdalow.Dziekuje za przepis,pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na wyjecie ciasta z piekarnika.Barbara )
OdpowiedzUsuńMyśle, że nie będziesz rozczarowana:). U mnie wszystkim bardzo smakuje:) Pozdrowienia Anika
UsuńB dziękuję za przepis- szybko się robi ( i zjada!). Placek pyszn y, mozna zrobic na wiekszej blaszce, wtedy ciasto będzie cieńsze. Mozna śliwki układać gęściej, na sztorc- bedzie ich więcej- jeśli kto lubi. W kazdym raz ie swietny przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto wg mojego przepisu przypadło Ci do gustu!:) Pozdrowienia A
UsuńSuper ciasto. dziękuje za przepis. czy zamiast śliwek na kruchym cieście mogę zrobić szarlotke z taka kruszonka?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam robić na tym cieście szarlotki, ale proponuję sprawdzone przepisy na szarlotki, które można znaleźć na moim blogu. Pozdrawiam:)
UsuńSuuuper ciasto :) właśnie moja rodzinka kończy go pochłaniać :D
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńWłaśnie się piecze i z minuty na minutę wygląda coraz piękniej...
OdpowiedzUsuńStrasznie się umęczyłam gniotąc ciasto, ale chyba było warto. Muszę czekać jeszcze pół godziny plus czas na lekkie wystudzenie... nie mogę się doczekać...
glissta
Ale myślę, że efekt końcowy zadowoli Cię:)
UsuńZrobiłam dzisiaj, wyszło przepyszne, cukier zastępuję ksylitolem, dodałam też zapach waniliowy. Dziękuję za sprawdzony przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Cieszę się, że smakuje:)
UsuńDziekuje za przepis,upieklam dzisiaj, super ciasto!Do kruszonki dodalam cukier waniliowy i posypalam platkami migdalowymi.dla mnie byl malo slodki to po upieczeniu posypalam cukrem pudrem.Pozdrawiam Teresa
OdpowiedzUsuńCieszę się, że placek smakuje. Tez muszę go jeszcze upiec w tym roku:). Pozdrowienia Anika
Usuńczy wszystkie składniki do ciasta musza mieć temperaturę pokojową, czy mogą być prosto z lodówki?
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę Twoje ciasto , ciekawe czy wyjdzie. Mam jednak pytanko: gdzie można kupić taki sprytny wałeczek?
OdpowiedzUsuńWałeczek kupiłam w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego, ale widziałam go też w supermarketach. Jest na prawdę przydatny i często go używam. Mała rzecz, a cieszy i ułatwia życie:)
Usuńdziekuje ide piec :)
OdpowiedzUsuńciasto pyszne,łatwe w obsłudze i nietypowe z kruszonką.zjedliśmy jednego dnia
OdpowiedzUsuńIle to jest kostka masła ? 200g, 250g, czy 300 ? Ile powinnam dodać masła?
OdpowiedzUsuńupiekłam na duży rodzinny zjazd i chociaż było z wyglądu najmniej efektowne i udziwnione to właśnie ja zebrałam najwięcej pochwał,bo rzeczywiście ciasto jest pyszne.
OdpowiedzUsuń