Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką





Kruchy placek ze śliwkami przygotowuje się błyskawicznie. To placek dla nielubiących stać w kuchni i niemających czasu na gotowanie i pieczenie, które często bywa dość praco- i czasochłonne. Przy tym placku nie ma dużo pracy, a wychodzi wyśmienity. Ja lubię ciasto kruche, choć to podchodzi może nawet bardziej pod półkruche. Jest bardzo smaczne, i  znika wśród amatorów domowych słodkości w oka mgnieniu. Mój placek nie jest też przesłodzony, bo z cukrem nie lubię przesadzać. Zazwyczaj daję go mniej niż w przepisie, a i tak zawsze wychodzi słodki. Może z moimi kubkami smakowymi jest coś nie tak:). Zawsze mnie zastanawia, po co sypać takie wielkie ilości cukru do placków, gdy po daniu połowy cukru z przepisu, tez wychodzi słodki. Tak więc placek jest słodki w sam raz, do tego kwaskowate śliwki i pyszna chrupka kruszonka. Bardzo polecam ten przepis.
Na jednym ze zdjęć widać tez wałek do ciasta na rączce. Kupiłam go jakiś czas temu i muszę przyznać, że jest to przyrząd kuchenny, z którego juz wielokrotnie korzystałam, w przeciwieństwie do wielu innych, które kupuje się pod wpływem chwili, a potem zalegają szuflady. W tym przypadku nic z tych rzeczy. Jest on bardzo przydatny do rozwałkowywania ciasta kruchego czy półkruchego bezpośrednio w formie. Ciasto kruche ciężko jest przenieść, zwłaszcza duży płat, na formę, bez jego popękania czy pozrywania. Ten wałek umożliwia równe rozwałkowanie ciasta w formie. Ja dzielę ciasto na kilka części. Po rozwałkowaniu jednej części dodaję następny kawałek ciasta i tak do wykorzystania całości ciasta.



Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 15 - 17 dkg cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 kg śliwek
  • na kruszonkę: po 8 łyżek masła i cukru i 10 łyżek mąki
 Sposób przygotowania:
  •  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto
  • Ze składników podanych powyżej zagniatamy kruszonkę aż uzyskamy większe i mniejsze grudki
  • Śliwki myjemy, odsączamy i pozbawiamy pestek
  • Ciastem wykładamy spód formy ( u mnie o wymiarach: 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja skorzystałam z wałka na rączce ( na fotce na samym dole ) i rozwałkowywałam ciasto po kawałku w formie
  • Ciasto pokrywamy śliwkami układając je skórką do dołu
  • Całość posypujemy kruszonką
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godziny
Odsyłam też po inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami:
 



  





Komentarze

  1. Moja mama robiła identyczne w sobotę - było takie pyszne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi niestety wyszedł jeden wielki zakalec 😞

      Usuń
  2. O, przydałby mi się taki wałek :)
    Ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj upiekłam.
    Wyszło pyszne, dzięki za ten przepis.
    Wcześniej robiłam i nigdy nie wyszło do końca dobrze.

    Od kilku dni wczytuję się w Twoje przepisy. Uważam, że są najlepsze w necie. Fantastycznie napisane, pięknie pokazane.
    Dzięki za już i proszę o jeszcze.
    Zrobiłam już ruskie pierogi wg. Twojego przepisu, szykuję się do zapiekanki ziemniaczano-fasolkowej.
    Jedyne czego jeszcze u Ciebie nie znalazłam to makaronu z sosem carbonara.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa:). Staram się, aby jak najbardziej klarownie opisać moje potrawy i je zobrazować, choć ze zdjęć nie zawsze jestem do końca zadowolona, ale staram się, jak mogę:)
      Faktycznie ciasto jest bardzo smaczne i przez to bardzo niebezpieczne. Jadłoby się go i jadło:).
      Co do następnych przepisów, to będą. Staram się, aby w miarę regularnie sie pojawiało coś nowego. Kilka jest już przygotowanych, a kilka przepisów, na potrawy, które ostatnio robiłam, muszę dopiero napisać.
      Co do makaronu z sosem carbonara, to jeszcze faktycznie takiego przepisu nie ma, ale zainspirowałaś mnie, więc może skuszę się w najbliższym czasie na to danie i wówczas podzielę się na blogu moim przepisem:)
      Pozdrawiam i zapraszam po kolejne inspiracje:) Anika

      Usuń
  4. po zdjęciach widać, że pyszności - upiekę go dzisiaj; mam tylko jedno pytanie: te 15-17 dkg cukru to mniej więcej ile łyżek cukru (pytam, bo zapodziałam gdzieś miarkę)pozdrawiam autorkę przepisu i wszystkie kuchareczki

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki za przepis :-) Ciasto jest fantastyczne ..... choć trochę pokusiłam się na modyfikacje i do ciasta dodałam cukier waniliowy :-) Super! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam ciasto w sobotę - w niedzielę nie było już po nim śladu - mniam mniam; ma Pani fantastyczne przepisy i odkąd się na nie przypadkiem natknęłam coraz częściej po nie sięgam, pozdrawiam, Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moje przepisy przypadły do gustu:) Zapraszam do odwiedzin i korzystania z kolejnych. Pozdrawiam Anika

      Usuń
    2. piecze się :) ja też zmodyfikowałam o cukier waniliowy i cynamon do kruszonki :) już nie mogę się doczekać :P

      Usuń
    3. Z cukrem waniliowym i cynamonem musi być jeszcze pyszniejsze! :)

      Usuń
  7. Zabieram się za pieczenie. Napiszę jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. syn do kruszonki dodał mielone orzechy laskowe. ciasto właśnie się piecze)) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. orzechy tu pasują jak kwiatek do kożucha

      Usuń
  9. DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS! Ciasto pycha! I o dziwo mi wyszło, ponieważ naprawdę nie potrafię piec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało, i że wyszło:). Ćwiczenie czyni mistrza, więc trzymam kciuki za Tw kolejne udane wypieki. Pozdr A

      Usuń
  10. własnie sie piecze. co prawda blachy nie mam więc płytka brytfanka 35 na 25 pewnie wyjdzie troche grubsze ale co tam. do kruszonki podsypałam troszke więcej mąki bo nie chciało sie kruszyć. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki sam wałek kupiłam 9 lat temu na promenadzie w Kołobrzegu, przejechał ze mną całą Polskę :)i żałowałam, że nie wzięłam więcej. Prosty, tani, a niezawodny. A przepis świetny :)Pozdrawiam Bożena

    OdpowiedzUsuń
  12. właśnie się piecze :D pachnie pięknie, mam nadzieję, że wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie się piecze.
    Zawsze robię raczej drożdżowe ze śliwkami lub ucierane. Kruchego jeszcze nie piekłam.
    Napiszę jak smakował.

    OdpowiedzUsuń
  14. Placuszek pyszny własnie w tej chwili upiekłam ,pozdrawiam Panią

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystała Pani z mojego przepisu, i że ciasto smakuje:) Pozdrowienia

      Usuń
  15. Apetycznie wyglada ten Pani placek:) a ze jestem fanka sliwek wiec jutro wyprobuje przepis i dam znac jak smakowal.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam więc na wieści:) Ja też uwielbiam śliwki. Dzisiaj tez przymierzam się do wypieków z ich udziałem:) Pozdrawiam

      Usuń
  16. Wlasnie sie piecze i moje ciasto,dodalam na wierzch troche posiekanych migdalow.Dziekuje za przepis,pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na wyjecie ciasta z piekarnika.Barbara )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle, że nie będziesz rozczarowana:). U mnie wszystkim bardzo smakuje:) Pozdrowienia Anika

      Usuń
  17. B dziękuję za przepis- szybko się robi ( i zjada!). Placek pyszn y, mozna zrobic na wiekszej blaszce, wtedy ciasto będzie cieńsze. Mozna śliwki układać gęściej, na sztorc- bedzie ich więcej- jeśli kto lubi. W kazdym raz ie swietny przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto wg mojego przepisu przypadło Ci do gustu!:) Pozdrowienia A

      Usuń
  18. Super ciasto. dziękuje za przepis. czy zamiast śliwek na kruchym cieście mogę zrobić szarlotke z taka kruszonka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam robić na tym cieście szarlotki, ale proponuję sprawdzone przepisy na szarlotki, które można znaleźć na moim blogu. Pozdrawiam:)

      Usuń
  19. Suuuper ciasto :) właśnie moja rodzinka kończy go pochłaniać :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie się piecze i z minuty na minutę wygląda coraz piękniej...
    Strasznie się umęczyłam gniotąc ciasto, ale chyba było warto. Muszę czekać jeszcze pół godziny plus czas na lekkie wystudzenie... nie mogę się doczekać...
    glissta

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam dzisiaj, wyszło przepyszne, cukier zastępuję ksylitolem, dodałam też zapach waniliowy. Dziękuję za sprawdzony przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziekuje za przepis,upieklam dzisiaj, super ciasto!Do kruszonki dodalam cukier waniliowy i posypalam platkami migdalowymi.dla mnie byl malo slodki to po upieczeniu posypalam cukrem pudrem.Pozdrawiam Teresa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że placek smakuje. Tez muszę go jeszcze upiec w tym roku:). Pozdrowienia Anika

      Usuń
  23. czy wszystkie składniki do ciasta musza mieć temperaturę pokojową, czy mogą być prosto z lodówki?

    OdpowiedzUsuń
  24. Właśnie piekę Twoje ciasto , ciekawe czy wyjdzie. Mam jednak pytanko: gdzie można kupić taki sprytny wałeczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wałeczek kupiłam w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego, ale widziałam go też w supermarketach. Jest na prawdę przydatny i często go używam. Mała rzecz, a cieszy i ułatwia życie:)

      Usuń
  25. dziekuje ide piec :)

    OdpowiedzUsuń
  26. ciasto pyszne,łatwe w obsłudze i nietypowe z kruszonką.zjedliśmy jednego dnia

    OdpowiedzUsuń
  27. Ile to jest kostka masła ? 200g, 250g, czy 300 ? Ile powinnam dodać masła?

    OdpowiedzUsuń
  28. upiekłam na duży rodzinny zjazd i chociaż było z wyglądu najmniej efektowne i udziwnione to właśnie ja zebrałam najwięcej pochwał,bo rzeczywiście ciasto jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz