sobota, 26 października 2013

Paszteciki drożdżowe do barszczu

Paszteciki drożdżowe do barszczu


 
Paszteciki drożdżowe są bardzo smacznym dodatkiem do czystego barszczu, a że ostatnio robiłam samodzielnie zakwas na barszcz, więc pojawia się on dość często na naszym stole, pod różnymi postaciami i z różnymi dodatkami. Był już barszcz zabielany, barszcz czysty z fasolą i jajkiem, a ostatnio barszcz czysty z pasztecikami. Przepis mam już bardzo dawno i od czasu do czasu korzystam z niego. Paszteciki są smaczne i z podanych składników wychodzi ich spora ilość, więc ja przeważnie robię je z połowy składników. Na farsz z reguły kupuję części kurczaka - przeważnie piersi i nogi i gotuję je jak rosół - z warzywami i przyprawami. Potem mięso mielę wraz z częścią warzyw. Daję niewielką marchewkę i po niewielkim kawałeczku selera i pietruszki. 

 

Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki wrocławskiej
  • 6 całych jajek
  • 80 g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • pół kostki margaryny
  • łyżka smalcu
  • pół litra mleka
  • jajko do posmarowania pasztecików
  • kminek do posypania


Składniki na farsz:
  • kurczak (około 1 kg)
  • pół czerstwej bułki
  • 1 marchewka
  • kawałeczek selera i pietruszki
  • sol,pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób wykonania:
  •  Kurczaka gotujemy z marchewka, kawałkiem selera i pietruszki
  • Szklankę mleka lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże i pół łyżeczki cukru, mieszamy i posypujemy lekko kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej całe jajka, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn, sól, stopiony (ale nie gorący tłuszcz). Wszystko dokładnie wyrabiamy. W razie potrzeby podsypujemy trochę mąki
  • Gdy ciasto jest już elastyczne odstawiamy pod przykrycie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny)
  • Przygotowujemy farsz: mięso z kurczaka, małą marchewkę, kawałeczek pietruszki i selera oraz odciśniętą z  mleka bułkę mielimy. Do tych składników dodajemy jajko, posiekaną, zeszkloną cebulę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy na gładką masę
  • Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz go zagniatamy i następnie dzielimy na kilka części. Potem każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższej części prostokąta łyżką nakładamy farsz, a następnie ciasto wraz z farszem zawijamy podwijając końce ciasta pod spód, aby w czasie pieczenia paszteciki nie rozwinęły się. Odcinamy resztę ciasta wzdłuż dłuższego boku i następnie będziemy z nim postępować tak jak opisane powyżej
  • Odciętą część ciasta z farszem nieco spłaszczamy dłonią i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem, a następnie układamy je na dużej blasze pamiętając o zostawieniu między pasztecikami odpowiednich odstępów. Blachę smarujemy wcześniej tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia
  • Paszteciki pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze 200 - 210 st na ustawieniu góra - dół, a następnie przestawiamy na funkcję turbo i pieczemy je do ładnego zrumienienia ( trwa to już tylko chwilę - więc trzeba pilnować wypieku )
Jako dodatek do barszczu proponuję też: 


4 komentarze:

  1. uwielbiam uwielbiam uwielbiam szczególnie z barszczykiem czerwonym :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Barszcz czerwony i paszteciki kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Miło przypomnieć sobie ten smak. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a można zrobić z piersi z kurczaka?

      Usuń
  3. zrobilam te paszteciki z kg mąki...pycha,i kilograma kurczaka...

    OdpowiedzUsuń