Paszteciki drożdżowe do barszczu
Paszteciki drożdżowe są bardzo smacznym dodatkiem do czystego barszczu, a że ostatnio robiłam samodzielnie zakwas na barszcz, więc pojawia się on dość często na naszym stole, pod różnymi postaciami i z różnymi dodatkami. Był już barszcz zabielany, barszcz czysty z fasolą i jajkiem, a ostatnio barszcz czysty z pasztecikami. Przepis mam już bardzo dawno i od czasu do czasu korzystam z niego. Paszteciki są smaczne i z podanych składników wychodzi ich spora ilość, więc ja przeważnie robię je z połowy składników. Na farsz z reguły kupuję części kurczaka - przeważnie piersi i nogi i gotuję je jak rosół - z warzywami i przyprawami. Potem mięso mielę wraz z częścią warzyw. Daję niewielką marchewkę i po niewielkim kawałeczku selera i pietruszki.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki wrocławskiej
- 6 całych jajek
- 80 g drożdży
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- pół kostki margaryny
- łyżka smalcu
- pół litra mleka
- jajko do posmarowania pasztecików
- kminek do posypania
Składniki na farsz:
- kurczak (około 1 kg)
- pół czerstwej bułki
- 1 marchewka
- kawałeczek selera i pietruszki
- sol,pieprz
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
- Kurczaka gotujemy z marchewka, kawałkiem selera i pietruszki
- Szklankę mleka lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże i pół łyżeczki cukru, mieszamy i posypujemy lekko kilkoma łyżkami mąki. Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej całe jajka, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn, sól, stopiony (ale nie gorący tłuszcz). Wszystko dokładnie wyrabiamy. W razie potrzeby podsypujemy trochę mąki
- Gdy ciasto jest już elastyczne odstawiamy pod przykrycie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około pół godziny)
- Przygotowujemy farsz: mięso z kurczaka, małą marchewkę, kawałeczek pietruszki i selera oraz odciśniętą z mleka bułkę mielimy. Do tych składników dodajemy jajko, posiekaną, zeszkloną cebulę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy na gładką masę
- Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz go zagniatamy i następnie dzielimy na kilka części. Potem każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższej części prostokąta łyżką nakładamy farsz, a następnie ciasto wraz z farszem zawijamy podwijając końce ciasta pod spód, aby w czasie pieczenia paszteciki nie rozwinęły się. Odcinamy resztę ciasta wzdłuż dłuższego boku i następnie będziemy z nim postępować tak jak opisane powyżej
- Odciętą część ciasta z farszem nieco spłaszczamy dłonią i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem, a następnie układamy je na dużej blasze pamiętając o zostawieniu między pasztecikami odpowiednich odstępów. Blachę smarujemy wcześniej tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia
- Paszteciki pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze 200 - 210 st na ustawieniu góra - dół, a następnie przestawiamy na funkcję turbo i pieczemy je do ładnego zrumienienia ( trwa to już tylko chwilę - więc trzeba pilnować wypieku )
uwielbiam uwielbiam uwielbiam szczególnie z barszczykiem czerwonym :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBarszcz czerwony i paszteciki kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem. Miło przypomnieć sobie ten smak. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa można zrobić z piersi z kurczaka?
Usuńzrobilam te paszteciki z kg mąki...pycha,i kilograma kurczaka...
OdpowiedzUsuńPyszności, teraz święta to będzie można się takimi pasztecikami delektować :)
OdpowiedzUsuń