Pieczony schab jest bardzo szybkim, a smacznym daniem, które nie wymaga zbyt wiele zachodu. Można go jeść na gorąco do drugiego dania w towarzystwie ulubionego sosu, albo po wystudzeniu jako wędlinę do chleba.
Ja schab piekę w przygotowanej samodzielnie marynacie. Każdy może skomponować własny zestaw odpowiadających mu ziół i przypraw. Ja podam poniżej moją propozycję przypraw.
Schab z zasady jest mięsem suchym, dlatego ja staram się zawsze wybrać kawałek z czerwonym mięsem od karczku, które jest zdecydowanie bardziej miękkie i smaczniejsze od suchego mięsa schabowego. Aby schab był w miarę soczysty i nie wysechł podczas pieczenia należy go wcześniej obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Białko na zewnątrz kawałka się zetnie, a wnętrze pozostanie w miarę soczyste. Mięsa nie należy też przepiec, bo wówczas również robi się nadmiernie suche.
Składniki:
Ja schab piekę w przygotowanej samodzielnie marynacie. Każdy może skomponować własny zestaw odpowiadających mu ziół i przypraw. Ja podam poniżej moją propozycję przypraw.
Schab z zasady jest mięsem suchym, dlatego ja staram się zawsze wybrać kawałek z czerwonym mięsem od karczku, które jest zdecydowanie bardziej miękkie i smaczniejsze od suchego mięsa schabowego. Aby schab był w miarę soczysty i nie wysechł podczas pieczenia należy go wcześniej obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Białko na zewnątrz kawałka się zetnie, a wnętrze pozostanie w miarę soczyste. Mięsa nie należy też przepiec, bo wówczas również robi się nadmiernie suche.
Składniki:
- ok 1,5 kg kawałek schabu
- olej ( ok 6 łyżek )
- sól ( 1, 5 łyżeczki )
- pieprz ( pół łyżeczki )
- mielona papryka ostra i słodka ( po pół łyżeczki )
- majeranek ( łyżka )
- oregano ( szczypta )
- czosnek granulowany ( 1 łyżeczka )
- mielony kminek ( szczypta )
- Mięso myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy przygotowaną z przypraw i 4 łyżek oleju marynatą. Odstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki
- Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na nim ze wszystkich stron mięso
- Obsmażone mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy go piec. Naczynie należy wcześniej wysmarować cienko olejem
- Mięso w naczyniu przykrywamy ( ja używam naczynia ceramicznego ze szklana przykrywką ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 - 70 minut: przez pierwsze 30 minut w temperaturze 190 stopni, potem obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze ok 40 minut.
- Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwi piekarnika i chwilę w ten sposób studzimy - gorące źle się kroi
no wlasnie wolicie ze sliwka czy bez sliwki w srodku? z majerankiem tak jak u henryka kani czy bez?
OdpowiedzUsuńbez sliwki z majerankiem
OdpowiedzUsuńwez przestan z tym henrykiem kania. wen wszystkich komentarzach, pod kazdym przepisem przywolujesz tego kanie. sponsor jakis??
OdpowiedzUsuń