niedziela, 9 lutego 2014

Schab pieczony

Schab pieczony





Pieczony schab jest bardzo szybkim, a smacznym daniem, które nie wymaga zbyt wiele zachodu. Można go jeść na gorąco do drugiego dania w towarzystwie ulubionego sosu, albo po wystudzeniu jako wędlinę do chleba.
Ja schab piekę w przygotowanej samodzielnie marynacie. Każdy może skomponować własny zestaw odpowiadających mu ziół i przypraw. Ja podam poniżej moją propozycję przypraw.
Schab z zasady jest mięsem suchym, dlatego ja staram się zawsze wybrać kawałek z czerwonym mięsem od karczku, które jest zdecydowanie bardziej miękkie i smaczniejsze od  suchego mięsa schabowego. Aby schab był w miarę soczysty i nie wysechł podczas pieczenia należy go wcześniej obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Białko na zewnątrz kawałka się zetnie, a wnętrze pozostanie w miarę soczyste. Mięsa nie należy też przepiec, bo wówczas również robi się nadmiernie suche.

Składniki:
  • ok 1,5 kg kawałek schabu
  • olej ( ok 6 łyżek )
  • sól ( 1, 5 łyżeczki )
  • pieprz ( pół łyżeczki )
  • mielona papryka ostra i słodka ( po pół łyżeczki )
  • majeranek ( łyżka )
  • oregano ( szczypta )
  • czosnek granulowany ( 1 łyżeczka )
  • mielony kminek ( szczypta )
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy przygotowaną z przypraw i 4 łyżek oleju marynatą. Odstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki
  • Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na nim ze wszystkich stron mięso
  • Obsmażone mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy go piec. Naczynie należy wcześniej wysmarować cienko olejem
  • Mięso w naczyniu przykrywamy ( ja używam naczynia ceramicznego ze szklana przykrywką ) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 - 70 minut:  przez pierwsze 30 minut w temperaturze 190 stopni, potem obniżamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze ok 40 minut.
  • Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwi piekarnika i chwilę w ten sposób studzimy - gorące źle się kroi
Inne przepisy ze schabem w roli głównej:


 

3 komentarze:

  1. no wlasnie wolicie ze sliwka czy bez sliwki w srodku? z majerankiem tak jak u henryka kani czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  2. bez sliwki z majerankiem

    OdpowiedzUsuń
  3. wez przestan z tym henrykiem kania. wen wszystkich komentarzach, pod kazdym przepisem przywolujesz tego kanie. sponsor jakis??

    OdpowiedzUsuń