niedziela, 31 stycznia 2016

Pieczony filet z kaczki z chrupiącą skórką. Pieczona pierś z kaczki

Pieczony filet z kaczki z chrupiącą skórką.
Pieczona pierś z kaczki




Pieczona kaczka smakuje bardzo dobrze, choć oczywiście smak kaczego mięsa jest specyficzny i sporo różni się od smaku drobiu, który zazwyczaj jemy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na piersi z kaczki z soczystym mięsem i chrupiącą skórką. Filety z kaczki wcześniej marynujemy, a potem pieczemy w marynacie. Ja kaczkę upiekłam w półwytrawnym czerwonym winie i soku z wiśni. Do tego trochę przypraw i marynata gotowa. Do kaczki doskonale pasuje ryż i sałatka/ surówka z czerwonej kapusty. Przepisy na smaczną czerwoną kapustę przedstawię na dole posta.

 

Składniki:
  • 2 filety z kaczki ze skórą
  • 200 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 200 ml soku z kompotu wiśniowego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka estragonu
Sposób przygotowania:
  • Filety myjemy i  mięso nacieramy solą i pieprzem oraz obsypujemy ziołami ( części bez skórki - skórkę tylko delikatnie solimy i pieprzymy )
  • Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia skórą do góry i podlewamy winem i sokiem, tak, aby skóra nie była zanurzona w płynie. Wkładamy na kilka godzin do lodówki
  • Mięso pieczemy pod przykryciem w 240 stopniach przez 45 minut, a potem zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 45 minut, aż skórka ładnie się upiecze. Jeśli płyn odparuje w czasie pieczenia uzupełniamy go dolewając jeszcze trochę wina i soku. W drugiej części pieczenia tz po zdjęciu przykrywki, fileta polewamy płynem z pieczenia ( 2 - 3 razy )
  • Filety z kaczki podajemy najlepiej z ryżem i surówką z czerwonej kapusty
Przepisy na sałatki z czerwonej kapusty:

 






8 komentarzy:

  1. mniam! :) mięso z kaczki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, z chęcią bym zjadła taki obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaczki akurat nie lubię, ale tak przygotowany filet z kurczaka musi być przepyszny! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie mam tą kaczkę w piekarniku. Bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaczka wyszła przepyszna więc polecam przepis. Pominęłam jedynie estragon bo nie mogłam znaleźć w sklepie :)

      Usuń
  5. wygląda tak pysznie i soczyście! z pewnością wypróbuję ten przepis, może tym razem moa pieczona kaczuszka nie będzie taka sucha, jak ostatnio :(

    OdpowiedzUsuń