Surówka z czerwonej kapusty ze śliwką

Surówka z czerwonej kapusty z suszoną śliwką



Surówkę z czerwonej kapusty robię niezbyt często, choć bardzo ją lubię. Ale jak już zrobię to delektujemy się jej smakiem i zazwyczaj przygotowuję do niej jakieś ekstra danie. Tym razem przyrządziłam ją do pieczonej piersi z kaczki. Surówka z czerwonej kapusty pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. U mnie tradycyjnie pojawia się na wielkanocnym stole jako dodatek do pieczonych mięs.

 




Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty
  • jabłko
  • ok. 10  wędzonych śliwek
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny ( opcjonalnie )
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka oliwy / oleju
Sposób wykonania:
  • Kapustę bardzo cienko szatkujemy, a następnie solimy, mieszamy i ugniatamy w naczyniu, najlepiej drewnianą pałką, aby kapusta zmiękła. Następnie zostawiamy pod przykryciem na ok 30 minut. Można ją też sparzyć, jeśli chcemy, aby kapusta była mniej chrupka, a bardziej miękka tz cienko poszatkowaną kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 2-3 minuty. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki octu, aby kapusta odzyskała swój kolor. Odcedzamy i dokładnie odsączamy i postępujemy jak napisane poniżej pomijając już wyciskanie. Skrapianie sokiem z cytryny uzależniamy od naszych upodobań smakowych ( gdyż do kapusty był dodany już ocet - ja wolę nieco kwaskowatą, więc skrapiam ją jeszcze dodatkowo sokiem )
  • Po tym czasie kapustę mocno wyciskamy ( ja w rękawiczkach jednorazowych ), a następnie dodajemy do niej starte na dużych oczkach jabłko i mieszamy skrapiając kapustę sokiem z cytryny
  • Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy posiekane drobno śliwki i dodajemy oliwę. Wszystko jeszcze raz mieszamy
  • Podajemy do dań mięsnych
 Inne moje przepisy na surówki z czerwoną kapustą:

Surówka z czerwonej kapusty z kiszonym ogórkiem  




Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, porem i jabłkiem




Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem



Komentarze

  1. Super pomysł z dodaniem śliwki do czerwonej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł z dodatkiem tej śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo taką surówką z czerwonej kapusty, ale przyznam szczerze, że ze śliwką jeszcze nie jadłam. Następnym razem muszę przetestować ten pomysł :)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz