Surówka z czerwonej kapusty z suszoną śliwką
Surówkę z czerwonej kapusty robię niezbyt często, choć bardzo ją lubię. Ale jak już zrobię to delektujemy się jej smakiem i zazwyczaj przygotowuję do niej jakieś ekstra danie. Tym razem przyrządziłam ją do pieczonej piersi z kaczki. Surówka z czerwonej kapusty pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. U mnie tradycyjnie pojawia się na wielkanocnym stole jako dodatek do pieczonych mięs.
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty
- jabłko
- ok. 10 wędzonych śliwek
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny ( opcjonalnie )
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy / oleju
- Kapustę bardzo cienko szatkujemy, a następnie solimy, mieszamy i ugniatamy w naczyniu, najlepiej drewnianą pałką, aby kapusta zmiękła. Następnie zostawiamy pod przykryciem na ok 30 minut. Można ją też sparzyć, jeśli chcemy, aby kapusta była mniej chrupka, a bardziej miękka tz cienko poszatkowaną kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok 2-3 minuty. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki octu, aby kapusta odzyskała swój kolor. Odcedzamy i dokładnie odsączamy i postępujemy jak napisane poniżej pomijając już wyciskanie. Skrapianie sokiem z cytryny uzależniamy od naszych upodobań smakowych ( gdyż do kapusty był dodany już ocet - ja wolę nieco kwaskowatą, więc skrapiam ją jeszcze dodatkowo sokiem )
- Po tym czasie kapustę mocno wyciskamy ( ja w rękawiczkach jednorazowych ), a następnie dodajemy do niej starte na dużych oczkach jabłko i mieszamy skrapiając kapustę sokiem z cytryny
- Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy posiekane drobno śliwki i dodajemy oliwę. Wszystko jeszcze raz mieszamy
- Podajemy do dań mięsnych
Surówka z czerwonej kapusty z kiszonym ogórkiem
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, porem i jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
Mniam pyszna suróweczka :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z dodaniem śliwki do czerwonej kapusty :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł z dodatkiem tej śliwki :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo taką surówką z czerwonej kapusty, ale przyznam szczerze, że ze śliwką jeszcze nie jadłam. Następnym razem muszę przetestować ten pomysł :)))
OdpowiedzUsuń