środa, 26 października 2016

Pikantna zupa dyniowa z porem i czipsami z bekonu

Pikantna zupa dyniowa z porem i czipsami z bekonu






    Czas dyniowy trwa. U mnie, jak co roku, w kuchni czeka kilka dyń. Na pierwszy rzut poszła zupa. Zdrowa, smaczna i pożywna. Tym razem przyrządziłam zupę dyniową z porem. Dorzuciłam trochę makaronu, dla podkręcenia smaku dodałam papryczkę chili, a na każdy talerz do zupy dorzuciłam kilka chrupiących czipsów z boczku. Smak inny niż zwykle, ale bardzo smacznie, a i kolor zupy zachęcający. Nie wspomnę już o walorach zdrowotnych dyni. Kiedyś o tym pisałam TUTAJ.
Zupa jest gęsta. Ma kremową konsystencję dzięki zmiksowanej dyni. Pozostałe warzywa są mięciutkie i w kremie dobrze się komponują, tym bardziej, że ja nie lubię czystych zup kremów. Lubię, jak w zupie coś pływa. Więc pływają starte warzywa i makaron.
Jeśli ktoś woli rzadsze zupy można ja spokojnie rozrzedzić i zjeść w wersji bardziej płynnej. To już zależy od naszych upodobań. 

 

Składniki:
  • 750 g musu dyniowego
  • 1 marchewka
  • 1 duży por
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek pietruszki
  • 1 mała papryczka chili
  • garść drobnego makaronu ( u mnie muszelki )
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta majeranku
  • oliwa z oliwek do smażenia warzyw
  • bekon/boczek do usmażenia czipsów ( ok 70 - 80 g )
Sposób przygotowania:
  • Dynię rozkrawamy, wydrążamy  środek z pestkami. Dynię kroimy na części, w "łódeczki"
  • Blachę z piekarnika wykładamy folią aluminiową i układamy na niej dynię. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 30 minut, aż dynia zmięknie. Blachę z dynią wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie przy pomocy łyżki oddzielamy miąższ od skórki
  • Miąższ blendujemy na gładką masę i odważamy 750 g. Resztę można zamrozić wcześniej ważąc mus i opisując jego wagę na pudełeczku
  • Pora ( białą część ) kroimy na cieniutkie półplasterki. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach
  • W garnku rozgrzewamy ok 4 łyżki oliwy i wrzucamy na nią pora i starte warzywa. Smażymy, aż zmiękną często mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dorzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • Gdy warzywa są już miękkie dolewamy do nich ok 1 litr wody i gotujemy razem ok 10 minut
  • Następnie dodajemy do zupy zmiksowane puree z dyni oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Dorzucamy garść makaronu  i gotujemy, aż makaron będzie miękki
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą czerwonej ostrej papryki oraz majerankiem. Chwilę razem gotujemy. Gdyby zupa wydała się komuś zbyt gęsta można ją delikatnie rozcieńczyć wodą, choć z zasady ma mieć raczej gęstą konsystencję
  • Podajemy z bekonowymi czipsami, które wcześniej przygotowujemy smażąc cienkie plasterki boczku na patelni, aż do uzyskania chrupiących kawałeczków

4 komentarze:

  1. O mniam! Zupa dyniowa jest super, a w takim połączeniu to już w ogóle rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię czipsy z boczku w zupach:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi całkiem smacznie :) Ja dziś zachęcona poradnikiem smażyłam dla moich pociech frytki z dyni http://www.gazetawroclawska.pl/styl-zycia/a/jadles-frytki-z-dyni-sprobuj-koniecznie-przepis,10796900/ Nawet całkiem dobre :) Taka zdrowsza alternatywa klasycznego fast foodu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna zupka :) i ten kolorek :)

    OdpowiedzUsuń