Ziemniaki zapiekane z serem
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 25 dkg miękkiego sera żółtego ( np. ser gouda )
- 3 - 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki kminku
- oliwa
- Wybrać 8 średniej wielkości ładnych, raczej podłużnych ziemniaków, obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół tak, by były jak najbardziej płaskie
- Gotować w lekko osolonej wodzie ok 12 min. ( wszystko zależy od ziemniaków ), aż będą prawie miękkie. Wyjąć z wody łyżką cedzakową
- Formę do zapiekania posmarować oliwą. Ułożyć na niej podgotowane ziemniaki przeciętą strona do góry, naciąć je wzdłuż, oprószyć pieprzem i ewentualnie solą ( jeśli nie są wystarczająco słone ). Każdy ziemniak posmarować cienko oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok 20 min.
- W tym czasie zetrzeć ser żółty na tarce o małych oczkach, dodać do niego śmietanę, pomieszać
- Wyjąć z piekarnika ziemniaki, obficie polać je serem ze śmietaną. Każdy ziemniak oprószyć kminkiem i wstawić je do piekarnika jeszcze na 10 - 15 min ( w zależności od tego, czy ktoś woli ser przyrumieniony czy też nie )
- Serwować gorące z dodatkami: z mięsem, kefirem lub dipem
uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią,stopniony ser i śmietana to idealne dodatki.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, bo smakują doskonale!
UsuńZapiekane ziemniaczki i jeszcze do tego ser. Musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńU mnie dziś też były ziemniaki w piecu...
Zgadza się, były pyszne:)
Usuńmmmm wygląda pysznie! Uwielbiam kminek w każdej postaci. Ja do zapiekanek często zamiast goudy daję ser wędzony, ostatnio Serenadę, bo dobra jest ona ;) Czasem daję też cieniutkie plasterki boczku.
OdpowiedzUsuńNie dodawałam do zapiekanek sera wędzonego, ale trzeba będzie spróbować, bo to ciekawy pomysł:). A kminek też uwielbiam!
Usuńzaciekawił mnie ten przepis, zastanawia mnie tylko jaka śmietana ma być i ile %?
OdpowiedzUsuńKwaśna 18% :-)
Usuń