Ziemniaki zapiekane z serem

Ziemniaki zapiekane z serem


Odmienna wersja ziemniaków jadanych często w polskich domach do obiadu. Zamiast tradycyjnego pure można zaserwować do drugiego dania właśnie takie ziemniaki: zapiekane z serem. Ale doskonale nadają się też na samodzielne danie jarskie podane z kefirem, sałatką czy dipem. Ja przyrządziłam je wczoraj do żeberek w sosie kminkowym. Obiad był więc pod znakiem kminku: bo i ziemniaki posypuje się ziarenkami kminku. Jak ktoś nie lubi, można posypać je ostrą papryką w proszku. I całość smakowała wybornie. Całe duże naczynie do zapiekania  zniknęło bez śladu. Do zapiekania najlepiej nadają się ziemniaki mączyste.

Składniki: 

  • 8 ziemniaków
  • 25 dkg miękkiego sera żółtego ( np. ser gouda )
  • 3 - 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • oliwa 
Sposób przygotowania:

  • Wybrać 8 średniej wielkości ładnych, raczej podłużnych ziemniaków, obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół tak, by były jak najbardziej płaskie
  • Gotować w lekko osolonej wodzie ok 12 min. ( wszystko zależy od ziemniaków ), aż będą prawie miękkie. Wyjąć z wody łyżką cedzakową
  • Formę do zapiekania posmarować oliwą. Ułożyć na niej podgotowane ziemniaki przeciętą strona do góry, naciąć je wzdłuż, oprószyć pieprzem i ewentualnie solą ( jeśli nie są wystarczająco słone ). Każdy ziemniak posmarować cienko oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok 20 min.
  • W tym czasie zetrzeć ser żółty na tarce o małych oczkach, dodać do niego śmietanę, pomieszać
  • Wyjąć z piekarnika ziemniaki, obficie polać je serem ze śmietaną. Każdy ziemniak oprószyć kminkiem i wstawić je do piekarnika jeszcze na 10 - 15 min ( w zależności od tego, czy ktoś woli ser przyrumieniony czy też nie )
  • Serwować gorące z dodatkami: z mięsem, kefirem lub dipem 

Komentarze

  1. uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią,stopniony ser i śmietana to idealne dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekane ziemniaczki i jeszcze do tego ser. Musi być pyszne :-)
    U mnie dziś też były ziemniaki w piecu...

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm wygląda pysznie! Uwielbiam kminek w każdej postaci. Ja do zapiekanek często zamiast goudy daję ser wędzony, ostatnio Serenadę, bo dobra jest ona ;) Czasem daję też cieniutkie plasterki boczku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodawałam do zapiekanek sera wędzonego, ale trzeba będzie spróbować, bo to ciekawy pomysł:). A kminek też uwielbiam!

      Usuń
  4. zaciekawił mnie ten przepis, zastanawia mnie tylko jaka śmietana ma być i ile %?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz