Bardzo proste w przygotowaniu, a bardzo smaczne, tradycyjne kotlety mielone. U mnie w domu mówi się na nie "sznycle".
Mięso
przeważnie mielę sama, bo nigdy nie jestem do końca pewna mięsa
mielonego kupionego w sklepie. Mam tylko jeden sklep, gdzie bez obaw
kupuję świeżutkie i czyściutkie mięso mielone.
Najlepsze
kotlety mielone są z mieszanego mięsa wołowego i wieprzowego. Dodaję
też dość dużo bułki, bo wtedy kotlety są pulchne i mięciutkie! A ilość
czosnku i cebuli już według upodobań.
Ja wczoraj podałam kotlety mielone z gotowaną kiszoną kapustą z grochem, która została mi z dnia poprzedniego, a właściwie nie została, tylko z premedytacją została ugotowana na dwa dni:). Pasuje do nich znakomicie. Równie dobrze pasuje może jeszcze ćwikła.
Składniki:
- ok. 60 dkg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 duża bułka( najlepiej czerstwa)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
- Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, może być z dodatkiem mleka, odciskamy
- Czosnek przeciskamy przez praskę
- Cebule trzemy na drobnej tarce
- Wszystkie składniki wyrabiamy z mięsem na gładka masę
- Dodajemy jajko, sól i pieprz i jeszcze raz mieszamy
- Formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy w tartej bułce
- Smażymy na oleju z każdej strony po około 5 minut
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifQ7Ob-CcvqjPXT5wg0T_nwlyWhuSwIBJqR5xdsOvZSgiMJcfGTkYfyRfrXj65oMZxjtPgsieMXWeXjnzEDdLz3iP2xTSfYmznzn4g-2r428PD8jvvUWmN6eQSjaa-fPdpiaUvs6GcKbac/s640/kola%C5%BC+kotlet+mielony.jpg)
Lubię zarówno takie jak u Ciebie jak i wersję dla mojego męża (bez cebuli i bułki) ;)
OdpowiedzUsuń