Gulasz wieprzowy z papryką
Lubię gulasze. Robię gulasz bez dodatków, gulasz z papryką oraz gulasz z warzywami. Tym razem przyrządziłam gulasz z papryką. Nie dość, że smaczny, to jeszcze mam spokój z gotowaniem przez trzy dni, bo gotuję go więcej i codziennie podaję go z czymś innym. Na początek była kasza, potem placki ziemniaczane, a na koniec ziemniaki. Do tego zmieniam surówki i dodatki i wcale się nie nudzi. Zresztą gulasz nalezy do tych dań, które zawsze zjada się ze smakiem:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNjmsExfh7nTRwQFNOVcCgcdqsX6kwZg7lwUR95PisYFTYLN5vNRjkQc5X3rHvaEAAHQWKl2KL-x1gyq7mXRz5_-db6XoA5JS8mWvbXcZny0V35-_f-li7IuoMsctJ0abHB1aId_01yWRx/s640/Slajd2.JPG)
Składniki:
Lubię gulasze. Robię gulasz bez dodatków, gulasz z papryką oraz gulasz z warzywami. Tym razem przyrządziłam gulasz z papryką. Nie dość, że smaczny, to jeszcze mam spokój z gotowaniem przez trzy dni, bo gotuję go więcej i codziennie podaję go z czymś innym. Na początek była kasza, potem placki ziemniaczane, a na koniec ziemniaki. Do tego zmieniam surówki i dodatki i wcale się nie nudzi. Zresztą gulasz nalezy do tych dań, które zawsze zjada się ze smakiem:)
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego ( ja łączę chudą karkówkę i łopatkę )
- 2 czerwone papryki
- 2 papryki żółte
- 1 papryka zielona
- 3 kiszone ogórki
- 3 średnie pomidory
- 3 cebule
- łyżka przecieru pomidorowego
- sół
- pieprz
- szczypta chili
- czerwona ostra papryka w proszku
- olej do smażenia mięsa i cebuli
- mąka do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu
- Mięso umyć, pokroić na małe kawałki, posolić i obsypać pieprzem, a następnie oprószyć mąką. Smażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju do odparowania płynu i lekkiego zbrązowienia często mieszając
- Zagotować ok 3 szklanki wody. Gdy mięso jest już podsmażone na złoty kolor przełożyć go do gotującej się wody.
- Cebulę pokrojoną w półkrążki lub na mniejsze części podsmażyć na oleju do zeszklenia i dodać do mięsa. Gotować razem około 70 minut
- W tym czasie w osobnym naczyniu rozgotować pomidory i przetrzeć przez sito. Przecier wlać do gotującego się mięsa
- Papryki umyć. Usunąć pestki i pokroić w paski. Ogórki pokroić w większą kostkę
- Mięso gotować, aż będzie prawie miękkie ( czyli ok 70 minut ). Po tym czasie do mięsa dołożyć paprykę. Gotować ok 20 minut. Paprykę należy gotować tak długo, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, a następnie dodać ogórki i łyżkę przecieru. Chwilę wszystko razem pogotować.
- Płaską łyżkę mąki rozprowadzić z niewielką ilością zimnej wody.Dokładnie roztrzepać, aby nie było grudek. Wlać do gulaszu i zamieszać ( mąkę z wodą można wlewać etapami, zagotowywać i sprawdzać, czy sos nie zrobi się zbyt gęsty. Jeśli uznamy, że jest już wystarczająco zagęszczony nie musimy zużyć wszystkiego płynu )
- Gulasz doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką w proszku i ewentualnie szczyptą chili
- Gulasz serwować z kaszą jęczmienną lub gryczaną, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi
smaki mojej rodzinki zgotowałaś....pycha...
OdpowiedzUsuńcałkiem niezłe ale zmodyfikowałem przez dodanie cukini...smaczne..gratuluję
OdpowiedzUsuńCukinia też fajnie się pewno komponuje. Muszę kiedyś spróbować!
Usuń