Gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką



Lubię gulasze. Robię gulasz bez dodatków, gulasz z papryką oraz gulasz z warzywami. Tym razem przyrządziłam gulasz z papryką. Nie dość, że smaczny, to jeszcze mam spokój z gotowaniem przez trzy dni, bo gotuję go więcej i codziennie podaję go z czymś innym. Na początek była kasza, potem placki ziemniaczane, a na koniec ziemniaki. Do tego zmieniam surówki i dodatki i wcale się nie nudzi. Zresztą gulasz nalezy do tych dań, które zawsze zjada się ze smakiem:)





Składniki:
  • 1 kg mięsa wieprzowego ( ja łączę chudą karkówkę i łopatkę )
  • 2 czerwone papryki
  • 2 papryki żółte
  • 1 papryka zielona
  • 3 kiszone ogórki
  • 3 średnie pomidory
  • 3 cebule
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sół
  • pieprz
  • szczypta chili
  • czerwona ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia mięsa i cebuli
  • mąka do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu
Sposób wykonania:
  •  Mięso umyć, pokroić na małe kawałki, posolić i obsypać pieprzem, a następnie oprószyć mąką. Smażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju do odparowania płynu i lekkiego zbrązowienia często mieszając
  • Zagotować ok 3 szklanki wody. Gdy mięso jest już podsmażone na złoty kolor przełożyć go do gotującej się wody.
  • Cebulę pokrojoną w półkrążki lub na mniejsze części podsmażyć na oleju do zeszklenia i dodać do mięsa. Gotować razem około 70 minut
  • W tym czasie w osobnym naczyniu rozgotować pomidory i przetrzeć przez sito. Przecier wlać do gotującego się mięsa
  • Papryki umyć. Usunąć pestki i pokroić w paski. Ogórki pokroić w większą kostkę
  • Mięso gotować, aż będzie prawie miękkie ( czyli ok 70 minut ). Po tym czasie do mięsa dołożyć paprykę. Gotować ok 20 minut. Paprykę należy gotować tak długo, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, a następnie dodać ogórki i łyżkę przecieru. Chwilę wszystko razem pogotować. 
  • Płaską łyżkę mąki rozprowadzić z niewielką ilością zimnej wody.Dokładnie roztrzepać, aby nie było grudek. Wlać do gulaszu i zamieszać ( mąkę z wodą można wlewać etapami, zagotowywać i sprawdzać, czy sos nie zrobi się zbyt gęsty. Jeśli uznamy, że jest już wystarczająco zagęszczony nie musimy zużyć wszystkiego płynu )
  • Gulasz doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką w proszku i ewentualnie szczyptą chili
  • Gulasz serwować z kaszą jęczmienną lub gryczaną, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi

Komentarze

  1. smaki mojej rodzinki zgotowałaś....pycha...

    OdpowiedzUsuń
  2. całkiem niezłe ale zmodyfikowałem przez dodanie cukini...smaczne..gratuluję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia też fajnie się pewno komponuje. Muszę kiedyś spróbować!

      Usuń

Prześlij komentarz