Zupa fasolowa
Wczoraj
przygotowałam na obiad zupę fasolową. U mnie to obiad jednodaniowy, bo
zupa jest z mięsem, boczkiem, ziemniakami i warzywami. Można ją jadać
dodatkowo z pieczywem, więc starcza za dwa dania. A że groch i fasolę
lubię pod każdą postacią, więc takie zupki goszczą często na moim stole.
Taka zupa to oczywiście okazja, by obiad był na dwa dni. I u mnie tak też się stało, więc dziś wolne od kuchni.
Składniki:
- 1.5 szklanki białej fasolki
- 25 dkg mięsa ( karczek, schab )
- 15 dkg chudego boczku ( pieczonego lub gotowanego )
- 1 duża marchewka
- pół średniej pietruszki
- niewielki kawałek selera
- 2 średnie ziemniaki
- garść makaronu ( np. świderki, muszelki )
- przecier pomidorowy ( 80 g )
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- majeranek
- szczypta mielonego kminku
- Białą fasolkę zalać zimną wodą wieczorem w przeddzień gotowania zupy. W następnym dniu odcedzić fasolkę i zalać świeżą wodą i gotować ok 1,5 godziny wraz z pokrojonym w drobną kosteczkę mięsem. Lekko osolić. W razie odparowania uzupełniać wodą
- Po tym czasie dodać do fasoli pokrojone w drobną kosteczkę: marchewkę, pietruszkę i seler oraz kostkę rosołową
- Po 10 minutach gotowania dorzucić do zupy makaron i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać przecier pomidorowy i doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Gotować, aż makaron i ziemniaki będą miękkie ( ok 8 - 10 min )
- W międzyczasie boczek pokroić w paski i dodać do zupy
- Na koniec doprawić majerankiem
- Można podawać z chlebem
O, właśnie tego szukałem. Szybko i smacznie i ciągle coś nowego. Po trzymiesięcznej przerwie ponownie pozdrawiam z północy Niemiec. Zapewniam, że będę tutaj częstym gościem. W międzyczasie 'łyknąłem' nieco ducha niemieckiej kuchni towarzysząc dziadkowi w jego spotkaniach towarzyskich :-D. Pozdrawiam, Darek M.
OdpowiedzUsuńWitam! Cieszę się, że sięgasz po moje przepisy. Wybrałeś zupę w stylu Eintopfa, więc coś pod niemiecki gust chyba:), ale to Ty możesz lepiej ocenić:) Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin:) Anika
Usuń.
Trzeba koniecznie namoczyc groch? Dzis chcialam zrobic zupe???
OdpowiedzUsuńBędzie się dużo dłużej gotował, jak nie namoczysz.
Usuń