Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Wczoraj przygotowałam na obiad zupę fasolową. U mnie to obiad jednodaniowy, bo zupa jest z mięsem, boczkiem, ziemniakami i warzywami. Można ją jadać dodatkowo z pieczywem, więc starcza za dwa dania. A że groch i fasolę lubię pod każdą postacią, więc takie zupki goszczą często na moim stole.
Taka zupa to oczywiście okazja, by obiad był na dwa dni. I u mnie tak też się stało, więc dziś wolne od kuchni.
Ilość podanych składników wystarcza na jakieś 8 porcji.





Składniki:
  • 1.5 szklanki białej fasolki
  • 25 dkg mięsa ( karczek, schab )
  • 15 dkg chudego boczku ( pieczonego lub gotowanego )
  • 1 duża marchewka
  • pół średniej pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 2 średnie ziemniaki
  • garść makaronu ( np. świderki, muszelki )
  • przecier pomidorowy ( 80 g )
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypta mielonego kminku
Sposób wykonania:
  • Białą fasolkę zalać zimną wodą wieczorem w przeddzień gotowania zupy. W następnym dniu odcedzić fasolkę i zalać świeżą wodą i gotować ok 1,5 godziny wraz z pokrojonym w drobną kosteczkę mięsem. Lekko osolić. W razie odparowania uzupełniać wodą
  • Po tym czasie dodać do fasoli pokrojone w drobną kosteczkę: marchewkę, pietruszkę i seler oraz kostkę rosołową
  • Po 10 minutach gotowania dorzucić do zupy makaron i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać przecier pomidorowy i doprawić kminkiem, solą i pieprzem. Gotować, aż makaron i ziemniaki będą miękkie ( ok 8 - 10 min )
  • W międzyczasie boczek pokroić w paski i dodać do zupy
  • Na koniec doprawić majerankiem
  • Można podawać z chlebem

Komentarze

  1. O, właśnie tego szukałem. Szybko i smacznie i ciągle coś nowego. Po trzymiesięcznej przerwie ponownie pozdrawiam z północy Niemiec. Zapewniam, że będę tutaj częstym gościem. W międzyczasie 'łyknąłem' nieco ducha niemieckiej kuchni towarzysząc dziadkowi w jego spotkaniach towarzyskich :-D. Pozdrawiam, Darek M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Cieszę się, że sięgasz po moje przepisy. Wybrałeś zupę w stylu Eintopfa, więc coś pod niemiecki gust chyba:), ale to Ty możesz lepiej ocenić:) Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin:) Anika
      .

      Usuń
  2. Trzeba koniecznie namoczyc groch? Dzis chcialam zrobic zupe???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie się dużo dłużej gotował, jak nie namoczysz.

      Usuń

Prześlij komentarz