Duszona młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Trochę przydługawy ten tytuł, ale kapusta jest duszona i zasmażana jednocześnie, no i z dodatkiem koperku. Chciałam wszystko ując i tyle się tego nazbierało:) Młodą kapustę uwielbiam i robię różne jej wersje. Wczoraj w wariactwie przygotowywania przetworów dałam jeszcze radę zrobić kapustę z koperkiem. Do schabowego oczywiście. Taka kapusta ze schabowym to niebo w gębie. Przepis jest niezwykle prosty, a kapusta zachowuje swój smak i aromat, bo nie jest zbytnio katowana innymi dodatkami.
A klikając TUTAJ możecie znaleźć inne moje przepisy na dania z młodą kapustą!
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1,5 - 2 łyżki mąki ( w zależności od wielkości kapusty )
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści, tniemy na ćwiartki i dość drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka i podlewamy ok 1,5 szklanki wody. Kapustę delikatnie solimy i gotujemy ( ok 7 - 8 min ) dość często ją mieszając
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy razem do zeszklenia
- Następnie do cebuli dodajemy 1,5 - 2 łyżki mąki i chwile razem smażymy mieszając
- Do cebuli z mąką dodajemy kapustę razem z wodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem dusimy ok 10 - 15 minut. Po częściowym odparowaniu płynu można dusić pod przykryciem pamiętając jednak o mieszaniu kapusty od czasu do czasu
- Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili oraz sokiem z cytryny ( w zależności od upodobań 1 - 2 łyżkami ). Na sam koniec dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy i wyłączamy gaz
dobre
OdpowiedzUsuńsuper wlasnie zrobilam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się:). Pozdr A
UsuńSuper. Zrobiłem pierwszy raz.
UsuńTaka kapustka jest najpyszniejsza na świecie. Też taką robię razem z kluskami na parze i białym sosem, jednak wersja z ziemniakami jest uniwersalna i świetnie pasuje takie połączenie. Ja właśnie przegląd robiłam, bo zastanawiam się co zrobić z koperkiem i tak wyszło, że najładniejsze zdjęcie wypadło na jeden z moich ulubionych blogów, czyli Twój :) Na zdjęciu bardzo ładnie ją ujęłaś. Pozdrawiam serdecznie - Julita.
OdpowiedzUsuńWitaj Julito! Ja ostatnio tez postanowiłąm zrobic coś z mrożonym koperkiem i padło na sos koperkowo - chrzanowy. Cieszę się, że do mnie zaglądasz! :) Pozdrawiam Anika
Usuńmniam!!! super przepis - właśnie zrobiłam taką na jutrzejszą niedzielę do tego śląskie kluski i pieczona szyneczka z ciemnym sosem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWtam ja właśnie biorę się za robienie kapustki, Pozdrawiam
UsuńWitam. Dziś właśnie będę robić kapustkę, przepis i zdjęcie zachęcają. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować:) Pozdrawiam A
Usuńwłaśnie dziś zrobiłam do roladek ze schabu , pyszna , pozdrawiam
Usuńpyszna kapustka właśnie ją robię
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzy taka kapustka nadaje sie do bitek ???
UsuńPrzyjmij proszę słowa uznania od biesiadników oraz moje ciepłe podziękowanie za to, że mogłem "zabłysnąć w kuchni". Tej potrawy nie można spieprzyć!!! Mówię to z całą odpowiedzialnością jako mało obeznany z arkanami sztuki kuchennej. Parafrazując Biblię: Róbcie, a będzie Wam dane :-)
OdpowiedzUsuńPrzyjmuję i bardzo się cieszę, że danie się udało i smakowało, no i że miałam malutki bo malutki, ale jednak wkład w to, że mogłeś "zabłysnąć" w kuchni:). Pozdrawiam i zapraszam do mnie po inne przepisy:). Anika
UsuńJa jak mam coś przygotować żonie to zaglądam właśnie tu.Dziś postanowiłem zrobić kapustke z koperkiem p.Aniki która pysznie prezentuje się ...zobaczymy jak będzie smakować ..dziękuje (młode ziemniaczki,kapusta z koperkiem ,kotlet mielony z grilla)
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak wyszła:)
UsuńPyszna. Ta cytryna daje cudny posmak.
OdpowiedzUsuńPyszna! Moja pierwsza młoda kapusta i taki odjazdowy smak!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, zdecydowanie będzie do powtórzenia :-D
Cieszę się i zapraszam po inne przepisy:)
UsuńSuper :) moja pierwsza kapustka i zaraz zjem chyba wszystko ;D..........a miało być do jutrzejszego obiadu
OdpowiedzUsuńFajnie, że kapusta się udała i smakuje. Życzę smacznego!:)
UsuńWspaniały smak...co tylko skończyłam jej gotowanie....będę często u Ciebie gościć, gdyż inne przepisy są bardzo kuszące i napewno równie apetyczne jak dzisiejsza kapustka....pozdrawiam cieplutko z drugiej półkuli.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis na kapustę przypadł Ci do gustu. I zapraszam do korzystania z innych przepisów. Pozdrawiam:)
UsuńWłaśnie zabieram się za zrobienie kapustki, przepis zachęcił, poza tym najlepiej opisany sposób przyrządzenia jaki znalazłam, jasno i przejrzyście ;) Za parę chwil dam znać jak wyszło :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPyszneeeeeeeeeeee,moja pierwsza kapusta! dzięki Tobie na 10! :)))))))
OdpowiedzUsuńTo miłe, że kapusta wg mojego przepisu posmakowała i Tobie. Zapraszam do mnie po inne przepisy. Może jeszcze coś przypadnie Ci do gustu:)
UsuńJa dodałam 2 cebulki i pomidora bez skórki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką młodą kapustę, a widać że i chrupiąca jeszcze jest według tego przepisu dlatego spróbuję
OdpowiedzUsuńMy wolimy prostszy wariant, bez zasmażania, jest trochę łagodniejsza dla żołądka :-)
OdpowiedzUsuńA ja dodałam jeszcze koncentratu, pycha :)
OdpowiedzUsuńMniam :)) tylko bez cebuli,chili i mąki ale za to z białą papryczką.
OdpowiedzUsuńKapustka...pycha,palce lizac,wspsniały przepis....musze jeszcze zajrzec do innych twoich przepisow.
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńHowdy! I could have sworn I've been to this blog before but after
OdpowiedzUsuńbrowsing through many of the articles I realized it's new to
me. Anyhow, I'm definitely pleased I discovered it and I'll be bookmarking it
and checking back frequently!
Excellent post. Keep posting such kind of info on your page.
OdpowiedzUsuńIm really impressed by your blog.
Hey there, You've performed a great job. I will certainly digg
it and in my opinion suggest to my friends. I'm confident they will
be benefited from this website.