Kompot z truskawek i agrestu na zimę
Kompot truskawkowo - agrestowy robiła moja mama. Ten smak jest mi więc dobrze znany, dlatego kontynuuję tę tradycję w moim domu. A agrest sam w sobie jest bardzo cennym owocem, który na surowo nie jest zbyt smaczny. No chyba że pozostawiony na krzaku do całkowitego dojrzenia i zżółcenia, to wówczas jest słodziutki i smaczny jak cukierek. Ale takie zielone agresty z zasady dodaje się do kompotów i robi się z nich przetwory: dżemy, dodaje do marmolad itd
Ilość składników do tego kompotu jest dowolna. Ważne jest, aby było ich mniej więcej pół na pół.
Składniki:
- agrest i truskawki ( pół na pół )
- cukier ( w ilości 3 płaskie łyżki na szklankę wody )
- woda
- Słoiki i przykrywki myjemy i sterylizujemy. Ja sterylizuję słoiki i przykrywki w piekarniku w 120 stopniach ok 10 minut, aż całkowicie odparuje z nich woda
- Agresty myjemy i oczyszczamy z ogonków
- Truskawki myjemy i usuwamy szypułki
- Wysterylizowane słoiki napełniamy owocami w proporcji pół na pół: ja na dno daję agrest, na górę truskawki. U góry zostawiamy ok 3 cm wolnej przestrzeni
- Owoce zalewamy syropem wykonanym w proporcji: szklanka wody + 3 łyżki cukru. Na jeden słoik o pojemności 0,75 potrzeba niepełną szklankę syropu. Syrop zagotowujemy i chwilę gotujemy. Gorącym zalewamy owoce i natychmiast zakręcamy.
- Pasteryzujemy ok 15 minut ( większe słoiki, mniejsze 10 min ) w garnku z wodą, gdzie dno wykładamy ściereczką, aby zapobiec pęknięciu słoików.
- Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z wody i układamy do góry dnem zostawiając je tak aż do wystygnięcia. Następnie wynosimy w chłodne miejsce
Zachęciłaś mnie do takiego domowego wyrobu;) nigdy nie łączyłam agrestu z truskawką, a może być ciekawie;)
OdpowiedzUsuńAniko, dziś skorzystałam z Twojego przepisu. Kompoty właśnie się pasteryzują;)
UsuńMam nadzieję, że takie połączenie będzie Ci smakować:)
Usuń