Ogórki konserwowe z chili na zimę
Ogórki konserwowe z chili to propozycja dla amatorów pikantnych potraw. Robi się je podobnie jak ogórki konserwowe, tylko do słoiczków wkładamy kilka pasków papryczki chili. W zależności od tego, jaką ostrość ogórków chcemy osiągnąć, dodajemy odpowiednią ilość papryczki. U mnie są to dwa podłużne paski czerwonej papryczki chili. I jest wg mnie w sam raz. Coś więcej na temat tych ostrych papryczek możecie przeczytać TUTAJ. A ogórki musicie zrobić i wtedy przekonacie się, jak smakują z dodatkiem chili.
Z podanej poniżej ilości składników wychodzą 4 słoiki ( zrobiłam 2 słoiki litrowe, a dwa 0,7 l )
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 4 łyżki cukru
- 1,.5 łyżki soli
- 1 duża lub 2 mniejsze papryczki chili
- gorczyca
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek
- chrzan
- baldachy koperku
- Ogórki myjemy
- Słoiki i przykrywki myjemy, wyparzamy
- Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy zalewę. Należy wszystkie składniki zagotować
- Do każdego słoika wsypujemy ok 0,5 łyżeczki gorczycy, 2 ziarna ziela angielskiego, duży ząbek czosnku ( ja kroję na pół ) i liść laurowy
- W słoikach ściśle układamy ogórki. Między nie wciskamy kawałek chrzanu, po dwa paski papryczki, baldach kopru i zalewamy zalewą tak, aby przykryła ogórki
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 12 - 15 minut ( duże litrowe słoiki, mniejsze krócej )
- Po tym czasie słoiki wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni lub piwnicy
takie ogóreczki są pycha, choć bardziej wolę z chili i curry :)
OdpowiedzUsuńJuz kilka różnych ogóreczków robiłam. Moje ulubione to chili z miodem! Pycha!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńA ja robiłam wszystko według przepisu i ogórki wyszły mi miękkie :((( nie wiem co zrobiłam nie tak. A taką miałam ochotę na te ogóreczki :(
OdpowiedzUsuńZłe ogórki. Dla tego ogórki kupuje się gruntowe, od Janusza z wąsem, na targu, w zabitej dechami dziurze.
UsuńInna sprawa, że nie można ich zalać gotującym się wywarem, bo zmiękną za szybko a słoik zassie się zaraz po zakreceniu. Dupa zbita. Ogórki z kerfura czy innej bierdonki nie nadają się do niczego.
za miękkie bo ogórki pasteryzujemy tylko 10 minut
Usuńmoże za długo pasteryzowałaś słoiki?
OdpowiedzUsuńGorącą zalewą czy przestudzoną zalewasz?
OdpowiedzUsuń