Uszka z mięsem

Uszka z mięsem





Co zrobić z mięsem z rosołu? Oczywiście część możemy wykorzystać jako wkładkę do zupy. Ale z gotowanego mięsa ( u mnie zazwyczaj wołowina ) można przyrządzić smakowite uszka, które możemy podać z kolejną porcją rosołu lub z barszczem. Jedno i drugie połączenie jest smaczne i apetyczne. Uszka robi się prosto, choć wiadomo, jest to zajęcie dość pracochłonne.
Nie podaję konkretnych proporcji na ciasto, bo trzeba dostosować jego ilość do ilości mięsa, a jako, że w przepisie na ciasto nie ma jajka, więc sprawa jest dużo prostsza. Mięsa też możemy mieć większą ilość, więc wówczas można dodatkowo do farszu dołożyć 1 żółtko.

 






Składniki:
  • 40 dag gotowanej wołowiny z rosołu
  • 1 niewielka gotowana marchewka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Na ciasto: mąka, łyżeczka oliwy, szczypta soli, gorąca woda

Sposób wykonania:
  • Z mąki, oliwy, soli i gorącej wody zagniatamy ciasto. Przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut
  • Mięso i marchewkę mielimy
  • Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do zeszklenia.
  • Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, cebulę, a także doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy na gładką masę
  • Ciasto rozwałkowujemy ( najlepiej w kilku etapach ) i wycinamy z niego niewielkie kółeczka. Na każde nakładamy pół łyżeczki masy. Zlepiamy w małego pierożka i zawijamy na kształt uszka. Mocno sklejamy dwa końce 
  • Zagotowujemy wodę, delikatnie solimy i wrzucamy do niej uszka. Gotujemy ok 3 - 4 minut od ponownego zagotowania się wody
  • Podajemy z barszczem lub rosołem
Proponuję też przepisy na uszka z pieczarkami ( KLIK ) i uszka z grzybami ( KLIK )

Komentarze

  1. Nominowałam Twój blog do udziału w Pozytywnej Zabawie :-) Szczegóły u mnie na blogu. Zapraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super je zrobiłaś, takie łądne i kształtne, bardzo lubię barszczyk z uszkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zblizaja sie swieta a barszczyk z uszkami to podstawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam:) po prostu muszą byc na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Można też zrobić pierogi (łatwiej się lepi) albo krokiety. Mozna dodać trochę kapusty do farszu, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentują uszka :) A w myślach już wigilijny stół... :):)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz