Sernik za jabłkami

Sernik za jabłkami


  
Jako że jestem miłośniczką jabłek, używam ich do wielu ciast. Tym razem przygotowałam sernik z jabłkami. W tym cieście jabłka wyjątkowo dobrze się komponują. Zresztą spróbujcie sami! 
Sernik piekłam w formie o średnicy 23 cm. 

 

Składniki:

Na kruche ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
Na masę serową
  • 500 g gotowego sera na serniki
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
  • 50 g masła
  • 4 jajka
 Dodatkowo:
  • 3 - 4 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 70 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
 Sposób wykonania:
  • Ze składników podanych wyżej wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie się kleić do ręki
  • Dno tortownicy o  średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę spinamy
  • Dno tortownicy wylepiamy ciastem i pieczemy ok 10 - 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy z piekarnika i przestudzamy
  • Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
  • Stale ucierając do masła dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest gładka i jednolita dodajemy ser i wszystko dokładnie ucieramy/ miksujemy
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny
  • Masę serową wylewamy na ciasto. Na serze układamy jabłka. Oprószamy je cynamonem i posypujemy płatkami migdałowymi
  • Pieczemy ok 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni

Komentarze

Prześlij komentarz