Sałatka z zielonymi szparagami i szynką parmeńską
Sezon szparagowy trwa, tak więc te pyszne warzywa goszczą od czasu do czasu na moim stole. Ostatnio przyrządziłam sałatkę z zielonymi szparagami. Była sycąca, bo m.in. z dodatkiem jajek i szynki parmeńskiej. Całość bardzo smaczna. Podana z ciabattą lub bagietką stanowi doskonałe zastępstwo za obiad, zwłaszcza w upalne dni.
Jeśli chodzi o gotowanie szparag powinniśmy to czynić w specjalnym do tego przeznaczonym garnku, Ale trudno kupować garnek do szparag, jeśli będziemy używać go 2 - 3 razy w sezonie. Dlatego używamy w zastępstwie jak najwyższy i jak najwęższy garnek, tak, aby szparagi w trakcie gotowania były raczej w pozycji pionowej. Czubki nie powinny być zanurzone. Szparag zielonych nie obieramy, lecz odłamujemy łykowate końce. Szparag złamie się nam sam w odpowiednim miejscu, tam gdzie kończy się łyko.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 4 jajka na twardo
- 100g szynki parmeńskiej
- 2 pomidory
- opakowanie mixu sałat ( u mnie typ włoski )
- 2 młode cebulki z natką
- kilka rzodkiewek
- sos: 3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy i łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- Szparagi gotujemy w wodzie z solą i cukrem ( ok 8 minut ). Wyjmujemy z wody. Studzimy
- Do dużej miski wsypujemy mix sałat, wkrawamy pomidory i rzodkiewki. Mieszamy
- Dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka oraz ostudzone, pokrojone na krótsze słupki szparagi. Dekorujemy plasterkami szynki parmeńskiej
- Z oleju, musztardy i soku z cytryny przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Wszystko posypujemy pokrojoną cebulką
- Na talerzu doprawiamy solą i pieprzem
jak kolorowo mrrrrr :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuń