Sałatka z zielonymi szparagami i szynką parmeńską

Sałatka z zielonymi szparagami i szynką parmeńską




Sezon szparagowy trwa, tak więc te pyszne warzywa goszczą od czasu do czasu na moim stole. Ostatnio przyrządziłam sałatkę z zielonymi szparagami. Była sycąca, bo m.in. z dodatkiem jajek i szynki parmeńskiej. Całość bardzo smaczna. Podana z ciabattą lub bagietką stanowi doskonałe zastępstwo za obiad, zwłaszcza w upalne dni.
Jeśli chodzi o gotowanie szparag powinniśmy to czynić w specjalnym do tego przeznaczonym garnku, Ale trudno kupować garnek do szparag, jeśli będziemy używać go 2 - 3 razy w sezonie. Dlatego używamy w zastępstwie jak najwyższy i jak najwęższy garnek, tak, aby szparagi w trakcie gotowania były raczej w pozycji pionowej. Czubki nie powinny być zanurzone. Szparag zielonych nie obieramy, lecz odłamujemy łykowate końce. Szparag złamie się nam sam w odpowiednim miejscu, tam gdzie kończy się łyko. 

 

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 jajka na twardo
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 2 pomidory
  • opakowanie mixu sałat ( u mnie typ włoski )
  • 2 młode cebulki z natką
  • kilka rzodkiewek
  • sos: 3 łyżki oleju, łyżeczka musztardy i łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Szparagi gotujemy w wodzie z solą i cukrem ( ok 8 minut ). Wyjmujemy z wody. Studzimy
  •  Do dużej miski wsypujemy mix sałat, wkrawamy pomidory i rzodkiewki. Mieszamy
  •  Dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka oraz ostudzone, pokrojone na krótsze słupki szparagi. Dekorujemy plasterkami szynki parmeńskiej
  • Z oleju, musztardy i soku z cytryny przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Wszystko posypujemy pokrojoną cebulką 
  • Na talerzu doprawiamy solą i pieprzem 
 

Komentarze

Prześlij komentarz