Jak co roku przyrządziłam gęstą i sycącą zupę z fasoli Jaś. Podobną zupę gotowała moja mama, więc to już taka tradycja w moim domu. Przynajmniej raz w sezonie ( gdy jasiek jest świeży, a nie suszony ) gotuję taką właśnie zupę. Młoda fasola smakuje inaczej, dlatego gdy pojawia się na straganach od razu kupuję woreczek nie bacząc na cenę i gotuję tą pyszną zupę. Jest ona w typie dań jednogarnkowych, bo na pewno zastępuje cały obiad. Podaję ją z pieczywem. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy.
Składniki: ( na ok 8 porcji )
- 1 kg świeżej fasoli Jaś
- 750 g karkówki ( chudej )
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- 1 butelka soku pomidorowego ( 330 g )
- spora garść fasolki szparagowej
- 4 liście kapusty włoskiej
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mąki
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- zielona pietruszka do posypania zupy na talerzu
- Fasolę płuczemy i wrzucamy do dużego garnka z wodą. Gotujemy ok 20 minut
- Mięso kroimy w kostkę i solimy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. smażymy do odparowania płynu i niewielkiego zrumienienia. Przerzucamy do wody z fasolą. Dodajemy mielony kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 1 godziny
- Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę: marchew, seler i pietruszkę, a także pociętą w mniejsze kawałki fasolkę. Dolewamy sok pomidorowy. Solimy, doprawiamy pieprzem ( sok często jest doprawiony nieco pieprzem, więc należy wcześniej sprawdzić ) i gotujemy ok pół godziny
- Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki kapustę włoską i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut, aż kapusta zmięknie
- Na koniec doprawiamy majerankiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
- Mąkę mieszamy z zimną wodą ( 0,5 szklanki ) i dolewamy do zupy. Zagotowujemy
- Jeśli w trakcie gotowania ubędzie nam zbyt dużo płynu uzupełniamy go wodą. Zupa dość długo się gotuje, więc i sporo płynu odparowuje. Ja dwa razy dolewałam wodę
- Zupę podajemy posypaną zieloną pietruszką. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem
pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńPyszna, rozgrzewająca zupka :)
OdpowiedzUsuńPyszna i sycąca zupka :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłam taką na dzisiejszy obiadek.
Groch Jasiek najlepszy! <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam fasolową. obok grochowej ulubiona moja zupa ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią :-) pyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, bardzo takie lubię :) Sycąca i smaczna, super :)
OdpowiedzUsuń