Gotowana młoda kapusta do obiadu
To bardzo prosty przepis na młoda kapustę, a kapusta wychodzi na prawdę bardzo smaczna. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza.
Składniki:
- duża główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 200 g boczku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i szatkujemy
- Kapustę wkładamy do garnka i delikatnie solimy poszczególne partie kapusty. Na koniec zalewamy wodą. Ja wlałam ok 1, 5 litra, ale surowa poszatkowana kapusta wypełniła mi cały ok 4 litrowy garnek. Woda nie ma zakryć kapusty, bo gdy kapusta zmięknie pod wpływem ciepła znacznie zmniejszy się jej objętość
- Kapustę gotujemy ok 30 minut, a tym czasie przygotowujemy boczek: kroimy go w kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy razem z boczkiem do zeszklenia
- Boczek dodajemy do kapusty. Pod koniec gotowania dodajemy też przecier i dokładnie mieszamy. Dosalamy i doprawiamy pieprzem
- Na sam koniec dodajemy posiekany koperek
- Kapustę podajemy jako dodatek do drugiego dania bądź solo
Witam ..To tej wody nie odlewamy ?
OdpowiedzUsuńNie, nie odlewamy.
Usuńbardzo lubię i w sezonie również dość często jem :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie dodaj łyźkę octu i cukru
OdpowiedzUsuńNie, nie ...bez tych dodatków jest bardzo smaczna i inna ..
UsuńSkąd teraz młoda kapusta ?
OdpowiedzUsuń