Gotowana młoda kapusta do obiadu

Gotowana młoda kapusta do obiadu



    Młoda kapusta w sezonie gości u nas dość często. Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na gotowaną młodą kapustę. Doskonała do schabowego, mielonego albo i solo, albo tylko z dodatkiem pieczywa. 
To bardzo prosty przepis na młoda kapustę, a kapusta wychodzi na prawdę bardzo smaczna. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza.

 

Składniki:
  •  duża główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 g boczku 
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  • Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i szatkujemy 
  • Kapustę wkładamy do garnka i delikatnie solimy poszczególne partie kapusty. Na koniec zalewamy wodą. Ja wlałam ok 1, 5 litra, ale surowa poszatkowana kapusta wypełniła mi cały ok 4 litrowy garnek. Woda nie ma zakryć kapusty, bo gdy kapusta zmięknie pod wpływem ciepła znacznie zmniejszy się jej objętość
  • Kapustę gotujemy ok 30 minut, a tym czasie przygotowujemy boczek: kroimy go w kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i podsmażamy razem z boczkiem do zeszklenia
  • Boczek dodajemy do kapusty. Pod koniec gotowania dodajemy też przecier i dokładnie mieszamy. Dosalamy i doprawiamy pieprzem
  • Na sam koniec dodajemy posiekany koperek
  • Kapustę podajemy jako dodatek do drugiego dania bądź solo

Komentarze

  1. Witam ..To tej wody nie odlewamy ?

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię i w sezonie również dość często jem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie dodaj łyźkę octu i cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie ...bez tych dodatków jest bardzo smaczna i inna ..

      Usuń
  4. Skąd teraz młoda kapusta ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz