sobota, 14 grudnia 2019

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku




Dziś przepis na śledzie po kaszubsku. Przedświąteczny czas, więc przepis może się przydać, zwłaszcza wielbicielom śledzi. Śledzie po kaszubsku to klasyka jeśli chodzi o przyrządzenie tej ryby. Do przygotowania śledzi po kaszubsku kupuję płaty śledziowe z zalewy octowej, więc odpada moczenie, aby pozbawić je soli.



Składniki:


  • ok 500 g płatów śledziowych w zalewie octowej
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 koncentrat pomidorowy 200 g
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 duże liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
  • Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na 2-3 łyżkach oleju
  • Do zeszklonej cebuli dolewamy wodę, olej, ocet oraz dodajemy przecier pomidorowy - mieszamy
  • Następnie dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojone w kostkę ogórki i jeszcze raz mieszamy
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Dusimy ok 10 minut i dodajemy pokrojone śledzie. Mieszamy
  • Przekładamy do miski i po wystygnięciu wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin żeby smaki się przegryzły




1 komentarz:

  1. Rok temu robiłam je pierwszy raz. W tym roku też były i wszystkim bardzo smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń