Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku




Dziś przepis na śledzie po kaszubsku. Przedświąteczny czas, więc przepis może się przydać, zwłaszcza wielbicielom śledzi. Śledzie po kaszubsku to klasyka jeśli chodzi o przyrządzenie tej ryby. Do przygotowania śledzi po kaszubsku kupuję płaty śledziowe z zalewy octowej, więc odpada moczenie, aby pozbawić je soli.



Składniki:


  • ok 500 g płatów śledziowych w zalewie octowej
  • 2 cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 koncentrat pomidorowy 200 g
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 duże liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
  • Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na 2-3 łyżkach oleju
  • Do zeszklonej cebuli dolewamy wodę, olej, ocet oraz dodajemy przecier pomidorowy - mieszamy
  • Następnie dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojone w kostkę ogórki i jeszcze raz mieszamy
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Dusimy ok 10 minut i dodajemy pokrojone śledzie. Mieszamy
  • Przekładamy do miski i po wystygnięciu wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin żeby smaki się przegryzły




Komentarze

  1. Rok temu robiłam je pierwszy raz. W tym roku też były i wszystkim bardzo smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz