Śledzie po cygańsku

 Śledzie po cygańsku



      Śledzie po cygańsku to popularna potrawa ze śledzi, z dużą ilością warzyw w pikantnym sosie keczupowo-musztardowym. Śledzie po cygańsku są proste w przygotowaniu i zawsze się udają. Potrawa idealna dla wszystkich smakoszy sałatek śledziowych.

Składniki:

  • 6 średnich filetów śledziowych ( ja kupuję już wymoczone )
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta papryki ostrej
Sposób przygotowania: 
  • Przygotowujemy śledzie: jeśli kupujemy filety już moczone to wówczas wystarczy tylko zdjąć z nich skórkę; jeśli kupujemy śledzie z beczki, bardzo słone należy je wcześniej kilka godzin moczyć w wodzie, zmieniając ją raz lub dwa, za każdym razem sprawdzając kawałeczek śledzia, czy jest już odpowiedni tz czy stracił już odpowiednio dużo soli ). Wymoczone śledzie po wysuszeniu ręcznikiem papierowym kroimy w mniejsze kawałki
  • Przygotowujemy warzywa: cebule kroimy w wiórki i przelewamy na sicie wrzątkiem; ogórki kroimy w kostkę, podobnie paprykę
  • Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z musztardą i olejem doprawiając go cukrem, papryką słodką i ostrą i ewentualnie, gdyby śledzie nie były zbyt słone to również delikatnie solą. Wszystko dokładnie mieszamy
  • W słoiku układamy warstwami: cebulę, ogórki, paprykę, śledzie i zalewamy sosem i powtarzamy aż do wyczerpania składników. Oczywiście warzywa i śledzie można wymieszać wcześniej w misce z sosem i dopiero przełożyć do słoika/ słoików do przegryzienia się składników. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc

Komentarze