Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku to popularna potrawa ze śledzi, z dużą ilością warzyw w pikantnym sosie keczupowo-musztardowym. Śledzie po cygańsku są proste w przygotowaniu i zawsze się udają. Potrawa idealna dla wszystkich smakoszy sałatek śledziowych.
Składniki:
- 6 średnich filetów śledziowych ( ja kupuję już wymoczone )
- 1 średnia czerwona papryka
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1/2 szklanki keczupu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki cukru
- szczypta papryki ostrej
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy śledzie: jeśli kupujemy filety już moczone to wówczas wystarczy tylko zdjąć z nich skórkę; jeśli kupujemy śledzie z beczki, bardzo słone należy je wcześniej kilka godzin moczyć w wodzie, zmieniając ją raz lub dwa, za każdym razem sprawdzając kawałeczek śledzia, czy jest już odpowiedni tz czy stracił już odpowiednio dużo soli ). Wymoczone śledzie po wysuszeniu ręcznikiem papierowym kroimy w mniejsze kawałki
- Przygotowujemy warzywa: cebule kroimy w wiórki i przelewamy na sicie wrzątkiem; ogórki kroimy w kostkę, podobnie paprykę
- Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z musztardą i olejem doprawiając go cukrem, papryką słodką i ostrą i ewentualnie, gdyby śledzie nie były zbyt słone to również delikatnie solą. Wszystko dokładnie mieszamy
- W słoiku układamy warstwami: cebulę, ogórki, paprykę, śledzie i zalewamy sosem i powtarzamy aż do wyczerpania składników. Oczywiście warzywa i śledzie można wymieszać wcześniej w misce z sosem i dopiero przełożyć do słoika/ słoików do przegryzienia się składników. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Polecam również przepisy na Śledzie po kaszubsku i Sałatkę śledziową po japońsku.
Komentarze
Prześlij komentarz