Domowe spaghetti
Domowe spaghetti |
Ten przepis na domowe spaghetti jest szybki do wykonania, a danie wychodzi na prawdę smaczne. Ja zazwyczaj robię go z podwójnej porcji i mam gotowy obiad na dwa dni dla całej rodziny. Dogotować makaron to nie problem.
Składniki: ( na 4 porcje )
- 1 duża butelka passaty pomidorowej
- ok 750 g mięsa wieprzowego: łopatki lub biodrówki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- suszone oregano i bazylia
- sól i pieprz
- makaron spaghetti ok 300 g
- kilka łyżek tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy jest już zeszklona dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę razem smażymy
- Do cebuli dodajemy zmielone mięso ( ja wolę zmielić sama w domu, ale można kupić też mięso mielone w sprawdzonym sklepie i wtedy nasze danie będzie jeszcze szybsze w wykonaniu ). Mięso delikatnie solimy i smażymy razem z cebulą często je mieszając i rozbijając drewnianą łyżką bądź łopatką mięsne grudki
- Gdy płyn spod mięsa odparuje, a mięso będzie już dobrze podsmażone dodajemy do niego passatę i wszystko razem dusimy pod przykryciem ok 15-20 min. Doprawiamy w tym czasie pieprzem, ewentualnie solą oraz duża ilością bazylii oraz oregano. Chwilę razem jeszcze gotujemy. Gdyby sos zrobił się za gęsty możemy podlać wodą, tak aby odpowiadał nam gęstością
- W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti wg przepisu na opakowaniu
- Odcedzony makaron wykładamy na talerz, na wierzch dajemy porcję sosu mięsnego, który posypujemy tartym parmezanem
Polecam też inne moje przepisy:
Komentarze
Prześlij komentarz