Naleśniki jaglane
Naleśniki jaglane |
Naleśniki jaglane |
Przepis na smaczne naleśniki jaglane, idealne do podania z dżemem, konfiturą czy prażonymi jabłkami z cynamonem. U mnie akurat podałam je z konfiturą malinową. Omleciki muszą być mniejsze niż patelnia, bo duże niestety bardzo źle się przewracają, więc u mnie były o średnicy ok 12 cm. Ciasto wylane na środek patelni dobrze się rozlewa, więc łatwo o uzyskanie kształtnego koła. Z podanej ilości wyszło mi 10 naleśników. Idealne na obiad czy podwieczorek lub też na kolację dla dzieci.
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 szklanka napoju owsianego, migdałowego lub innego napoju roślinnego
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Wszystkie podane wyżej składniki miksujemy na gładkie ciasto
- Rozgrzewamy patelnię i na środek dobrze rozgrzanej patelni wlewamy porcję ciasta. Ruszając patelnią rozprowadzamy go na placek o średnicy ok 12-13 cm. Ciasto wolno się rozpływa , więc łatwo rozprowadzić go na kształt koła. Ja posiadam patelnię z nieprzywierającą powłoką i spokojnie mogę smażyć na niej naleśniki bez użycia tłuszczu ( wystarcza dodanie go do ciasta ), jeśli jednak twoja patelnia nie ma takich właściwości musisz przed wylaniem ciasta na patelnię skropić ją olejem
- Placki smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia. Odwracamy szeroką łopatką, aby naleśniki podczas przewracania się nie porwały
- Podajemy złożone na pół z dżemem, powidłem, duszonymi jabłkami c cynamonem, konfiturą lub słodkim twarożkiem
Polecam też:
Komentarze
Prześlij komentarz