Syrniki z bananem
Syrniki z bananem Syrniki z bananem
Syrniki to rodzaj ukraińskich racuszków z sera. Są delikatne i pyszne w smaku. Robi się je szybko. Potrzebujemy tylko prostych składników, a uzyskamy na prawdę pyszne placuszki serowe, które możemy podać na sycące śniadanie, słodki obiad czy też szybką kolację. Syrniki to placuszki wywodzące się z Ukrainy i Białorusi. Dziś zaproponuję syrniki z dodatkiem banana. Równie smaczne jak syrniki z samego sera, ale jeszcze wzbogacone smakiem i zapachem banana.
Składniki:
- 250 g sera białego półtłustego
- 1 mały dojrzały banan
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- olej lub masło klarowane do smażenia
- kilka łyżek mąki do obtoczenia racuszków
- do podania: cukier puder, dżem/konfitura, miód, syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- Ser i banana blendujemy na gładko
- Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy lub mieszamy już łyżką na jednolite ciasto
- Na osobny talerz wysypujemy kilka łyżek mąki
- Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i zsuwamy go na talerz z mąką przy pomocy drugiej łyżki
- Tam obsypujemy masę również z wierzchu mąką i już w ręce formujemy placuszek
- Placki kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem lub masłem klarowanym i smażymy z obu stron do zrumienienia
- Odsączamy na papierowym ręczniku
- Podajemy posypane cukrem pudrem, z dżemem, miodem lub syropem klonowym
Syrniki z bananem |
Syrniki to przede wszystkim rosyjskie racuchy.
OdpowiedzUsuń