Syrniki z bananem

 Syrniki z bananem

Syrniki z bananem

Syrniki z bananem

    Syrniki to rodzaj ukraińskich racuszków z sera. Są delikatne i pyszne w smaku. Robi się je szybko. Potrzebujemy tylko prostych składników, a uzyskamy na prawdę pyszne placuszki serowe, które możemy podać na sycące śniadanie, słodki obiad czy też szybką kolację. Syrniki to placuszki wywodzące się z  Ukrainy i Białorusi. Dziś zaproponuję syrniki z dodatkiem banana. Równie smaczne jak syrniki z samego sera, ale jeszcze wzbogacone smakiem i zapachem banana.

Składniki:

  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 mały dojrzały banan
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia racuszków
  • do podania: cukier puder, dżem/konfitura, miód, syrop klonowy
Sposób przygotowania:
  • Ser i banana blendujemy na gładko
  • Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy lub mieszamy już łyżką na jednolite ciasto
  • Na osobny talerz wysypujemy kilka łyżek mąki
  • Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i zsuwamy go na talerz z mąką przy pomocy drugiej łyżki
  • Tam obsypujemy masę również z wierzchu mąką i już w ręce formujemy placuszek
  • Placki kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem lub masłem klarowanym i smażymy z obu stron do zrumienienia
  • Odsączamy na papierowym ręczniku
  • Podajemy posypane cukrem pudrem, z dżemem, miodem lub syropem klonowym
Syrniki z bananem

Komentarze

Prześlij komentarz