Syrniki z bananem
Syrniki z bananem Syrniki z bananem 
Syrniki to rodzaj ukraińskich racuszków z sera. Są delikatne i pyszne w smaku. Robi się je szybko. Potrzebujemy tylko prostych składników, a uzyskamy na prawdę pyszne placuszki serowe, które możemy podać na sycące śniadanie, słodki obiad czy też szybką kolację. Syrniki to placuszki wywodzące się z Ukrainy i Białorusi. Dziś zaproponuję syrniki z dodatkiem banana. Równie smaczne jak syrniki z samego sera, ale jeszcze wzbogacone smakiem i zapachem banana.
Składniki:
- 250 g sera białego półtłustego
 - 1 mały dojrzały banan
 - 3 łyżki mąki
 - 1 jajko
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
 - olej lub masło klarowane do smażenia
 - kilka łyżek mąki do obtoczenia racuszków
 - do podania: cukier puder, dżem/konfitura, miód, syrop klonowy
 
Sposób przygotowania:
- Ser i banana blendujemy na gładko
 - Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy lub mieszamy już łyżką na jednolite ciasto
 - Na osobny talerz wysypujemy kilka łyżek mąki
 - Za pomocą łyżki nabieramy ciasto i zsuwamy go na talerz z mąką przy pomocy drugiej łyżki
 - Tam obsypujemy masę również z wierzchu mąką i już w ręce formujemy placuszek
 - Placki kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem lub masłem klarowanym i smażymy z obu stron do zrumienienia
 - Odsączamy na papierowym ręczniku
 - Podajemy posypane cukrem pudrem, z dżemem, miodem lub syropem klonowym
 
| Syrniki z bananem | 
Syrniki to przede wszystkim rosyjskie racuchy.
OdpowiedzUsuń