Ziołowe ciasteczka z parmezanem

 Ziołowe ciasteczka z parmezanem

Ziołowe ciasteczka z parmezanem

Ziołowe ciasteczka z parmezanem
Wytrawne ciasteczka z parmezanem

Ziołowe ciasteczka z parmezanem

    Te włoskie wytrawne ciasteczka z ziołami i parmezanem przygotowuje się szybko, a stanowią pyszną i oryginalną przekąskę. Dodatkowo ozdobiłam je listkami świeżych ziół, które akurat miałam w domu. Wyszły śliczne i zachwyciły domowników i gości. Z podanej ilości wychodzą 32 ciasteczka

Wytrawne ciasteczka z ziołami i parmezanem

Składniki:

  • 125 g mąki 
  • 1 żółtko
  • 75 g masła
  • 75 g tartego parmezanu
  • 1/5 płaskiej łyżeczki soli
  • suszone zioła wg upodobań: bazylia, oregano, tymianek 
  • pieprz
  • listki świeżych ziół; u mnie rozmaryn, mięta, koperek, kolendra, lubczyk i pietruszka
Sposób przygotowania:
  • Mąkę łączymy z solą, pieprzem, suszonymi ziołami. Mieszamy
  • Do mąki dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i żółtko. Wyrabiamy na jednolite ciasto
  • Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i foremką wycinamy kółeczka . Nie wyciągając kółeczek z ciasta na każdym kładziemy listki świeżych ziół. Wcześniej środek każdego ciasteczka smarujemy przy pomocy małego pędzelka wodą - listki łatwiej się przyczepią i jeszcze raz delikatnie wałkujemy ciasto z powycinanymi kółkami, aby zioła przywarły do ciasta. Przydatny jest tutaj obrotowy mały wałek na rączce
  • Ciasteczka z listkami przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe z wycinania ciastek ciasto jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. Mnie wyszły w sumie 32 ciasteczka
  • Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut do lekkiego zrumienienia

Komentarze

Prześlij komentarz