Ziołowe ciasteczka z parmezanem
| Ziołowe ciasteczka z parmezanem | 
| Ziołowe ciasteczka z parmezanem | 
| Wytrawne ciasteczka z parmezanem | 
Ziołowe ciasteczka z parmezanem 
Te włoskie wytrawne ciasteczka z ziołami i parmezanem przygotowuje się szybko, a stanowią pyszną i oryginalną przekąskę. Dodatkowo ozdobiłam je listkami świeżych ziół, które akurat miałam w domu. Wyszły śliczne i zachwyciły domowników i gości. Z podanej ilości wychodzą 32 ciasteczka
| Wytrawne ciasteczka z ziołami i parmezanem | 
Składniki:
- 125 g mąki
 - 1 żółtko
 - 75 g masła
 - 75 g tartego parmezanu
 - 1/5 płaskiej łyżeczki soli
 - suszone zioła wg upodobań: bazylia, oregano, tymianek
 - pieprz
 - listki świeżych ziół; u mnie rozmaryn, mięta, koperek, kolendra, lubczyk i pietruszka
 
Sposób przygotowania:
- Mąkę łączymy z solą, pieprzem, suszonymi ziołami. Mieszamy
 - Do mąki dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i żółtko. Wyrabiamy na jednolite ciasto
 - Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i foremką wycinamy kółeczka . Nie wyciągając kółeczek z ciasta na każdym kładziemy listki świeżych ziół. Wcześniej środek każdego ciasteczka smarujemy przy pomocy małego pędzelka wodą - listki łatwiej się przyczepią i jeszcze raz delikatnie wałkujemy ciasto z powycinanymi kółkami, aby zioła przywarły do ciasta. Przydatny jest tutaj obrotowy mały wałek na rączce
 - Ciasteczka z listkami przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe z wycinania ciastek ciasto jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. Mnie wyszły w sumie 32 ciasteczka
 - Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut do lekkiego zrumienienia
 
Urocze maleństwa :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)
Usuń