Pieczona golonka wieprzowa
Dziś przyszła kolej na pieczoną golonkę wieprzową. Byli goście rodzaju męskiego, więc golonka była dobrym pomysłem na obiad, bo wiadomo, chłopaki za golonką przepadają. Mój mąż mógłby ją jeść i jeść, ale ja oczywiście tak na co dzień nie daję mu takiej możliwości dbając o odpowiedni poziom jego cholesterolu. Ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na tą bombę kaloryczną!:)
Golonkę najpierw gotuję, a dopiero podgotowaną wstawiam do piekarnika. Tak pieczona golonka jest mięciutka i rozpływa się w ustach. Do niej serwuję zazwyczaj zasmażaną kapustę kiszoną. Obowiązkowo musi być musztarda i chrzan.
Golonka jest upieczona, gdy mięso odchodzi od kości, a chwilę to trwa, więc trzeba się nastawić na łączny czas 2,5 godziny gotowania i pieczenia golonki.
Jeśli chodzi o golonkę to przygotowuję też golonkę z indyka, która smakuje zupełnie inaczej niż wieprzowa, ale też jest bardzo smaczna. Przepis na golonkę z indyka znajduje się TUTAJ.
A na samym dole posta umieszczę odnośniki do golonki wieprzowej w kapuście i po bawarsku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dziś przyszła kolej na pieczoną golonkę wieprzową. Byli goście rodzaju męskiego, więc golonka była dobrym pomysłem na obiad, bo wiadomo, chłopaki za golonką przepadają. Mój mąż mógłby ją jeść i jeść, ale ja oczywiście tak na co dzień nie daję mu takiej możliwości dbając o odpowiedni poziom jego cholesterolu. Ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na tą bombę kaloryczną!:)
Golonkę najpierw gotuję, a dopiero podgotowaną wstawiam do piekarnika. Tak pieczona golonka jest mięciutka i rozpływa się w ustach. Do niej serwuję zazwyczaj zasmażaną kapustę kiszoną. Obowiązkowo musi być musztarda i chrzan.
Golonka jest upieczona, gdy mięso odchodzi od kości, a chwilę to trwa, więc trzeba się nastawić na łączny czas 2,5 godziny gotowania i pieczenia golonki.
Jeśli chodzi o golonkę to przygotowuję też golonkę z indyka, która smakuje zupełnie inaczej niż wieprzowa, ale też jest bardzo smaczna. Przepis na golonkę z indyka znajduje się TUTAJ.
A na samym dole posta umieszczę odnośniki do golonki wieprzowej w kapuście i po bawarsku.
Składniki:
- 4 golonki
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka.Zalewamy wodą.Wodę delikatnie solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe
- Golonkę gotujemy ok 1 godziny
- Po godzinie golonkę wyjmujemy z wody i lekko schładzamy.Skórkę nacinamy we wzór szachownicy. Golonki nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem
- Tak przygotowane golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 3-4 chochelkami wody, w której gotowała się golonka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220 stopni C
- Golonkę pieczemy ok półtorej godziny, polewając ją co jakiś czas ( co 20 -25 minut ) płynem, w którym się piecze
- Podajemy z chlebem, musztardą i chrzanem
z golonki lubie skórę najbardziej...a Twoją jest przyrumieniona super
OdpowiedzUsuńTo tak jak mój mąż! Ja akurat za skórą nie przepadam, ale zawsze znajdzie się amator na moją skórę:)
UsuńW sumie to jeszcze nigdy robiłam golonki i mąż właśnie zapytał mi się dlaczego :)
OdpowiedzUsuńJak zrobisz to będzie zachwycony, bo faceci uwielbiają golonkę. Mój mąż na pewno:)
Usuńchyba "mnie" zapytał a nie "mi", jeśli tak gotujesz jak znasz swój ojczysty język to nie poje chłopina....
UsuńSuper przepis! Golonka jednocześnie gotowana i pieczona.Takiego przepisu szukałem(to ja mam kuchnię we władaniu). Dodatkowo zrobiłem purre z grochu i ziemniaków.
UsuńMoze zabral by sie sam chlopina do gotowania tego dania ,nieczekajac na ciebie ,moze to dla ciebie byc milä,kulinarna niespodzianka
UsuńDo Kazimierza: 'nie poje chlopina' to za to czysto po polsku. A w ogole to jest blog kulinarny a nie policja poprawnosci jezykowej. Super golonka! Bedziemy probowac :)
UsuńCzy mogę zaprosić Cię do zabawy Liebster Blog.
OdpowiedzUsuńWitam w końcu, przepis na taką zwykłą fajną golonkę, wypróbowałam już i wyszło super, zrobiłam z zasmażaną kiszoną kapustą jak polecałaś. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że golonka wg mojego przepisu i kapusta smakowała. Zapraszam ponownie:). Pozdrowienia
UsuńKupiłem dzis 5 sztuk golonka, w niedziele zawitają do mnie kolesie z pracy, jesli mi tak wyjdą jak na fotkach to całuski dla Aniki (:
OdpowiedzUsuńJak zrobisz wg tego przepisu to na pewno tak wyjdą! Możesz jeszcze zaszalać z kapustą zasmażaną, bo pasuje do golonki wyśmienicie, a koledzy zdębieją:). A odnośnik do tej kapusty znajduje sie w tekscie pod zdjęciami. Pozdrowienia Anika
Usuńa golonkę piecze pani pod przykryciem, czy odkrytą? bo mam piekarnik z termoobiegiem i boję się, że mi sie spali albo zeschnie bez przykrycia.
OdpowiedzUsuńPiekę w takim naczyniu, jak widać na zdjęciu, a więc bez przykrywki. Moja golonka nie przypaliła się. Trzeba ja polewać co jakis czas płynem, którym jest podlana no i kontrolować, jak się piecze.
Usuńto ja, arek anonimowy z 21.02.2013 16:35.
OdpowiedzUsuńdziękuję za odpowiedź. zawsze mam problem z piekarnikiem, kiedy pod a kiedy bez przykrycia, czy to kark czy kaczka, taki już jestem :)
czytałem też, że golonki trzeba obracac, ale myślę, że wtedy skórka nie będzie chrupiąca. ja planuję jutro ugotowac a potem upiec moje golony [2 i pół kilo razem dwie sztuki] położone na kapuście kiszonej, bo tak moja żona piecze uda z kurczaka i sama kapusta jest fenomenalna, jak wchłonie tłuszcz i przyprawy z kurczaka.
jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, no i dodam, że pani przepis jest prosty, konkretny i bez wydziwnień, co mi się bardzo podoba.
Mam nadzieję, że golonki się udały:) A z tą kapustą, o której pisałeś, to fajny pomysł! Będę musiała spróbować! pozdrawiam Anika
UsuńDzisiaj własnie robię golonkę wg Twojego przepisu. Mam nadzieję, że przypadnie do gustu mojemu mężowi :) Zawsze robiłam taką w piwku. Czas na coś nowego :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowała!:)
Usuńprzepis super tylko ile wody wlać do gotowania ??i jakiej wielkości mają być ??
OdpowiedzUsuńGolonka powinna być zakryta wodą. Wielkość golonki wg potrzeby
Usuńpytanie czy podczas pieczenia obracamy ją czy nie ??
OdpowiedzUsuńJa mojej golonki nie obracam, tylko polewam od czasu do czasu płynem spod mięsa!:)
Usuńproponuje do gotowania golonek dołożyć włoszczyznę nie zadużo
OdpowiedzUsuńnamow go zeby choc raz byl szefem kuchni I zrobil golonke dla wszystkich
OdpowiedzUsuńwitam :) to chyba bedzie moje 3 podejscie do golonki zawsze cos wychodzilo mi nie tak ale przepisy ktore mialam byly dosc skomplikowane a ten jest fajny prosty a golonki wygladaja pieknie zaraz biore sie do dziela i mam nadzieje ze moj mezczyzna dzisiaj bedzie zadowolony z mojej pracy :)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńTo moja pierwsza golonka jaką zrobiłam i była pyszna, mąż jadł aż mu się uszy trzęsły, a jak zachwalał :D
W kuchni często mam dwie lewe ręce, za mięsem osobiście nie przepadam, a to zjadłam z przyjemnością :)
Golonkę gotowałam w wodzie z 2 marchewkami, pietruszką, kawałeczkiem selera i ziołami :)
Pozdrawiam:)
Bardzo dobry i prosty przepis. Golonka przepyszna. Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńgolonka pyszna przepis prosty nie skomplikowany
OdpowiedzUsuńSzukam dobrego i NIESKOMPLIKOWANEGO przepisu na golonki i myślę, że to jest to... Jutro się okaże
OdpowiedzUsuńGolonka rewelacyjna! Od dziś będę robić tylko z tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze przepis przypadł do gustu!:-)
Usuńczy moga bys golonki przednie...czy raczej tylne.... czym wogole one sie różnią :) pierwszy raz się za to zabieram :)
OdpowiedzUsuńWitam. Mam zamiar przyrządzić jutro golonkę według tego przepisu. Mam jedną sztukę, chyba niezbyt dużą bo waży ok 70 dag. Czy też mam ją piec półtorej godziny?
OdpowiedzUsuńTak, pieczemy wg wskazówek w przepisie
UsuńGotowe. Mąż zachwycony :-)
UsuńCieszę się :-)
Usuńpiec z termoobiegiem czy bez ?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu
UsuńWitam czyli termoobiegu nie włączać
UsuńWygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?
OdpowiedzUsuńMam zamiar zrobić jutro mężowi taka golonke tylko mam pytanie. Czy to może.być świeża kapusta?
OdpowiedzUsuńDo golonki zawsze przygotowuję kiszoną kapustę. Świeża nijak mi nie pasuje, no chyba że jakaś mocno przysmażana. Zawsze można spróbować!
UsuńGolonki nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem - jaka ilość soli pieprzu?
OdpowiedzUsuńGolonki nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem - jakaś konkretna ilość soli pieprzu? czy na oko przyprawione?
OdpowiedzUsuńGolonki przyprawiamy w zależności od ich wielkości odpowiednią ilością soli i pieprzu. Trudno mi napisać czy to mają być 2 czy 3 gramy. Każdy ma własne preferencje odnośnie słoności czy pikantności potrawy.
Usuńja będe piekła pierwszy raz czy moge spaprac
OdpowiedzUsuńCzy tę golonkę pieczemy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńGolonka wyśmienita, żonka zachwycona, czuję że jeszcze dzisiaj zwróci się z nadwyżką :-)
OdpowiedzUsuńPodstawą dobrego golonka to peklowanie. Bez tego to nie golono
OdpowiedzUsuń