sobota, 17 listopada 2012

Pieczona golonka wieprzowa

Pieczona golonka wieprzowa






     Dziś przyszła kolej na pieczoną golonkę wieprzową. Byli goście rodzaju męskiego, więc golonka była dobrym pomysłem na obiad, bo wiadomo, chłopaki za golonką przepadają. Mój mąż mógłby ją jeść i jeść, ale ja oczywiście tak na co dzień nie daję mu takiej możliwości dbając o odpowiedni poziom jego cholesterolu. Ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na tą bombę kaloryczną!:)
Golonkę najpierw gotuję, a dopiero podgotowaną wstawiam do piekarnika. Tak pieczona golonka jest mięciutka i rozpływa się w ustach. Do niej serwuję zazwyczaj zasmażaną kapustę kiszoną. Obowiązkowo musi być musztarda i chrzan.
Golonka jest upieczona, gdy mięso odchodzi od kości, a chwilę to trwa, więc trzeba się nastawić na łączny czas 2,5 godziny gotowania i pieczenia golonki.
Jeśli chodzi o golonkę to przygotowuję też golonkę z indyka, która smakuje zupełnie inaczej niż wieprzowa, ale też jest bardzo smaczna. Przepis na golonkę z indyka znajduje się TUTAJ.
A na samym dole posta umieszczę odnośniki do golonki wieprzowej w kapuście i po bawarsku. 

Składniki:


  • 4 golonki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


  • Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka.Zalewamy wodą.Wodę delikatnie solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe
  • Golonkę gotujemy ok 1 godziny
  • Po godzinie golonkę wyjmujemy z wody i lekko schładzamy.Skórkę nacinamy we wzór szachownicy. Golonki nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • Tak przygotowane golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 3-4 chochelkami wody, w której gotowała się golonka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220 stopni C
  • Golonkę pieczemy ok półtorej godziny, polewając ją co jakiś czas ( co 20 -25 minut ) płynem, w którym się piecze
  • Podajemy z chlebem, musztardą i chrzanem
Na moim blogu można też znaleźć inne przepisy na golonkę, które polecam ( kliknij na nazwę, aby zobaczyć cały przepis )


26 komentarzy:

  1. z golonki lubie skórę najbardziej...a Twoją jest przyrumieniona super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak mój mąż! Ja akurat za skórą nie przepadam, ale zawsze znajdzie się amator na moją skórę:)

      Usuń
  2. W sumie to jeszcze nigdy robiłam golonki i mąż właśnie zapytał mi się dlaczego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz to będzie zachwycony, bo faceci uwielbiają golonkę. Mój mąż na pewno:)

      Usuń
    2. chyba "mnie" zapytał a nie "mi", jeśli tak gotujesz jak znasz swój ojczysty język to nie poje chłopina....

      Usuń
    3. Super przepis! Golonka jednocześnie gotowana i pieczona.Takiego przepisu szukałem(to ja mam kuchnię we władaniu). Dodatkowo zrobiłem purre z grochu i ziemniaków.

      Usuń
    4. Moze zabral by sie sam chlopina do gotowania tego dania ,nieczekajac na ciebie ,moze to dla ciebie byc milä,kulinarna niespodzianka

      Usuń
  3. Czy mogę zaprosić Cię do zabawy Liebster Blog.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam w końcu, przepis na taką zwykłą fajną golonkę, wypróbowałam już i wyszło super, zrobiłam z zasmażaną kiszoną kapustą jak polecałaś. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że golonka wg mojego przepisu i kapusta smakowała. Zapraszam ponownie:). Pozdrowienia

      Usuń
  5. Kupiłem dzis 5 sztuk golonka, w niedziele zawitają do mnie kolesie z pracy, jesli mi tak wyjdą jak na fotkach to całuski dla Aniki (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz wg tego przepisu to na pewno tak wyjdą! Możesz jeszcze zaszalać z kapustą zasmażaną, bo pasuje do golonki wyśmienicie, a koledzy zdębieją:). A odnośnik do tej kapusty znajduje sie w tekscie pod zdjęciami. Pozdrowienia Anika

      Usuń
  6. a golonkę piecze pani pod przykryciem, czy odkrytą? bo mam piekarnik z termoobiegiem i boję się, że mi sie spali albo zeschnie bez przykrycia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę w takim naczyniu, jak widać na zdjęciu, a więc bez przykrywki. Moja golonka nie przypaliła się. Trzeba ja polewać co jakis czas płynem, którym jest podlana no i kontrolować, jak się piecze.

      Usuń
  7. to ja, arek anonimowy z 21.02.2013 16:35.
    dziękuję za odpowiedź. zawsze mam problem z piekarnikiem, kiedy pod a kiedy bez przykrycia, czy to kark czy kaczka, taki już jestem :)
    czytałem też, że golonki trzeba obracac, ale myślę, że wtedy skórka nie będzie chrupiąca. ja planuję jutro ugotowac a potem upiec moje golony [2 i pół kilo razem dwie sztuki] położone na kapuście kiszonej, bo tak moja żona piecze uda z kurczaka i sama kapusta jest fenomenalna, jak wchłonie tłuszcz i przyprawy z kurczaka.
    jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, no i dodam, że pani przepis jest prosty, konkretny i bez wydziwnień, co mi się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że golonki się udały:) A z tą kapustą, o której pisałeś, to fajny pomysł! Będę musiała spróbować! pozdrawiam Anika

      Usuń
  8. Dzisiaj własnie robię golonkę wg Twojego przepisu. Mam nadzieję, że przypadnie do gustu mojemu mężowi :) Zawsze robiłam taką w piwku. Czas na coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowała!:)

      Usuń
  9. przepis super tylko ile wody wlać do gotowania ??i jakiej wielkości mają być ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Golonka powinna być zakryta wodą. Wielkość golonki wg potrzeby

      Usuń
  10. pytanie czy podczas pieczenia obracamy ją czy nie ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mojej golonki nie obracam, tylko polewam od czasu do czasu płynem spod mięsa!:)

      Usuń
  11. proponuje do gotowania golonek dołożyć włoszczyznę nie zadużo

    OdpowiedzUsuń
  12. namow go zeby choc raz byl szefem kuchni I zrobil golonke dla wszystkich

    OdpowiedzUsuń
  13. witam :) to chyba bedzie moje 3 podejscie do golonki zawsze cos wychodzilo mi nie tak ale przepisy ktore mialam byly dosc skomplikowane a ten jest fajny prosty a golonki wygladaja pieknie zaraz biore sie do dziela i mam nadzieje ze moj mezczyzna dzisiaj bedzie zadowolony z mojej pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam!
    To moja pierwsza golonka jaką zrobiłam i była pyszna, mąż jadł aż mu się uszy trzęsły, a jak zachwalał :D
    W kuchni często mam dwie lewe ręce, za mięsem osobiście nie przepadam, a to zjadłam z przyjemnością :)
    Golonkę gotowałam w wodzie z 2 marchewkami, pietruszką, kawałeczkiem selera i ziołami :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń