Pieczona golonka wieprzowa

Pieczona golonka wieprzowa






     Dziś przyszła kolej na pieczoną golonkę wieprzową. Byli goście rodzaju męskiego, więc golonka była dobrym pomysłem na obiad, bo wiadomo, chłopaki za golonką przepadają. Mój mąż mógłby ją jeść i jeść, ale ja oczywiście tak na co dzień nie daję mu takiej możliwości dbając o odpowiedni poziom jego cholesterolu. Ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na tą bombę kaloryczną!:)
Golonkę najpierw gotuję, a dopiero podgotowaną wstawiam do piekarnika. Tak pieczona golonka jest mięciutka i rozpływa się w ustach. Do niej serwuję zazwyczaj zasmażaną kapustę kiszoną. Obowiązkowo musi być musztarda i chrzan.
Golonka jest upieczona, gdy mięso odchodzi od kości, a chwilę to trwa, więc trzeba się nastawić na łączny czas 2,5 godziny gotowania i pieczenia golonki.
Jeśli chodzi o golonkę to przygotowuję też golonkę z indyka, która smakuje zupełnie inaczej niż wieprzowa, ale też jest bardzo smaczna. Przepis na golonkę z indyka znajduje się TUTAJ.
A na samym dole posta umieszczę odnośniki do golonki wieprzowej w kapuście i po bawarsku. 

Składniki:


  • 4 golonki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


  • Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka.Zalewamy wodą.Wodę delikatnie solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe
  • Golonkę gotujemy ok 1 godziny
  • Po godzinie golonkę wyjmujemy z wody i lekko schładzamy.Skórkę nacinamy we wzór szachownicy. Golonki nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • Tak przygotowane golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 3-4 chochelkami wody, w której gotowała się golonka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220 stopni C
  • Golonkę pieczemy ok półtorej godziny, polewając ją co jakiś czas ( co 20 -25 minut ) płynem, w którym się piecze
  • Podajemy z chlebem, musztardą i chrzanem
Na moim blogu można też znaleźć inne przepisy na golonkę, które polecam ( kliknij na nazwę, aby zobaczyć cały przepis )


Komentarze

  1. z golonki lubie skórę najbardziej...a Twoją jest przyrumieniona super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak mój mąż! Ja akurat za skórą nie przepadam, ale zawsze znajdzie się amator na moją skórę:)

      Usuń
  2. W sumie to jeszcze nigdy robiłam golonki i mąż właśnie zapytał mi się dlaczego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz to będzie zachwycony, bo faceci uwielbiają golonkę. Mój mąż na pewno:)

      Usuń
    2. chyba "mnie" zapytał a nie "mi", jeśli tak gotujesz jak znasz swój ojczysty język to nie poje chłopina....

      Usuń
    3. Super przepis! Golonka jednocześnie gotowana i pieczona.Takiego przepisu szukałem(to ja mam kuchnię we władaniu). Dodatkowo zrobiłem purre z grochu i ziemniaków.

      Usuń
    4. Moze zabral by sie sam chlopina do gotowania tego dania ,nieczekajac na ciebie ,moze to dla ciebie byc milä,kulinarna niespodzianka

      Usuń
    5. Do Kazimierza: 'nie poje chlopina' to za to czysto po polsku. A w ogole to jest blog kulinarny a nie policja poprawnosci jezykowej. Super golonka! Bedziemy probowac :)

      Usuń
  3. Czy mogę zaprosić Cię do zabawy Liebster Blog.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam w końcu, przepis na taką zwykłą fajną golonkę, wypróbowałam już i wyszło super, zrobiłam z zasmażaną kiszoną kapustą jak polecałaś. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że golonka wg mojego przepisu i kapusta smakowała. Zapraszam ponownie:). Pozdrowienia

      Usuń
  5. Kupiłem dzis 5 sztuk golonka, w niedziele zawitają do mnie kolesie z pracy, jesli mi tak wyjdą jak na fotkach to całuski dla Aniki (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz wg tego przepisu to na pewno tak wyjdą! Możesz jeszcze zaszalać z kapustą zasmażaną, bo pasuje do golonki wyśmienicie, a koledzy zdębieją:). A odnośnik do tej kapusty znajduje sie w tekscie pod zdjęciami. Pozdrowienia Anika

      Usuń
  6. a golonkę piecze pani pod przykryciem, czy odkrytą? bo mam piekarnik z termoobiegiem i boję się, że mi sie spali albo zeschnie bez przykrycia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę w takim naczyniu, jak widać na zdjęciu, a więc bez przykrywki. Moja golonka nie przypaliła się. Trzeba ja polewać co jakis czas płynem, którym jest podlana no i kontrolować, jak się piecze.

      Usuń
  7. to ja, arek anonimowy z 21.02.2013 16:35.
    dziękuję za odpowiedź. zawsze mam problem z piekarnikiem, kiedy pod a kiedy bez przykrycia, czy to kark czy kaczka, taki już jestem :)
    czytałem też, że golonki trzeba obracac, ale myślę, że wtedy skórka nie będzie chrupiąca. ja planuję jutro ugotowac a potem upiec moje golony [2 i pół kilo razem dwie sztuki] położone na kapuście kiszonej, bo tak moja żona piecze uda z kurczaka i sama kapusta jest fenomenalna, jak wchłonie tłuszcz i przyprawy z kurczaka.
    jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, no i dodam, że pani przepis jest prosty, konkretny i bez wydziwnień, co mi się bardzo podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że golonki się udały:) A z tą kapustą, o której pisałeś, to fajny pomysł! Będę musiała spróbować! pozdrawiam Anika

      Usuń
  8. Dzisiaj własnie robię golonkę wg Twojego przepisu. Mam nadzieję, że przypadnie do gustu mojemu mężowi :) Zawsze robiłam taką w piwku. Czas na coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis super tylko ile wody wlać do gotowania ??i jakiej wielkości mają być ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Golonka powinna być zakryta wodą. Wielkość golonki wg potrzeby

      Usuń
  10. pytanie czy podczas pieczenia obracamy ją czy nie ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mojej golonki nie obracam, tylko polewam od czasu do czasu płynem spod mięsa!:)

      Usuń
  11. proponuje do gotowania golonek dołożyć włoszczyznę nie zadużo

    OdpowiedzUsuń
  12. namow go zeby choc raz byl szefem kuchni I zrobil golonke dla wszystkich

    OdpowiedzUsuń
  13. witam :) to chyba bedzie moje 3 podejscie do golonki zawsze cos wychodzilo mi nie tak ale przepisy ktore mialam byly dosc skomplikowane a ten jest fajny prosty a golonki wygladaja pieknie zaraz biore sie do dziela i mam nadzieje ze moj mezczyzna dzisiaj bedzie zadowolony z mojej pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam!
    To moja pierwsza golonka jaką zrobiłam i była pyszna, mąż jadł aż mu się uszy trzęsły, a jak zachwalał :D
    W kuchni często mam dwie lewe ręce, za mięsem osobiście nie przepadam, a to zjadłam z przyjemnością :)
    Golonkę gotowałam w wodzie z 2 marchewkami, pietruszką, kawałeczkiem selera i ziołami :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dobry i prosty przepis. Golonka przepyszna. Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. golonka pyszna przepis prosty nie skomplikowany

    OdpowiedzUsuń
  17. Szukam dobrego i NIESKOMPLIKOWANEGO przepisu na golonki i myślę, że to jest to... Jutro się okaże

    OdpowiedzUsuń
  18. Golonka rewelacyjna! Od dziś będę robić tylko z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  19. czy moga bys golonki przednie...czy raczej tylne.... czym wogole one sie różnią :) pierwszy raz się za to zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam. Mam zamiar przyrządzić jutro golonkę według tego przepisu. Mam jedną sztukę, chyba niezbyt dużą bo waży ok 70 dag. Czy też mam ją piec półtorej godziny?

    OdpowiedzUsuń
  21. piec z termoobiegiem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam zamiar zrobić jutro mężowi taka golonke tylko mam pytanie. Czy to może.być świeża kapusta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do golonki zawsze przygotowuję kiszoną kapustę. Świeża nijak mi nie pasuje, no chyba że jakaś mocno przysmażana. Zawsze można spróbować!

      Usuń
  24. Golonki nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem - jaka ilość soli pieprzu?

    OdpowiedzUsuń
  25. Golonki nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem - jakaś konkretna ilość soli pieprzu? czy na oko przyprawione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Golonki przyprawiamy w zależności od ich wielkości odpowiednią ilością soli i pieprzu. Trudno mi napisać czy to mają być 2 czy 3 gramy. Każdy ma własne preferencje odnośnie słoności czy pikantności potrawy.

      Usuń
  26. ja będe piekła pierwszy raz czy moge spaprac

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy tę golonkę pieczemy pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  28. Golonka wyśmienita, żonka zachwycona, czuję że jeszcze dzisiaj zwróci się z nadwyżką :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Podstawą dobrego golonka to peklowanie. Bez tego to nie golono

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz