piątek, 21 lutego 2014

Papryka faszerowana ryżem, mięsem i soczewicą

Papryka faszerowana ryżem, mięsem i soczewicą




Wszelakie faszerowane warzywa bardzo u nas lubi. Tym razem przygotowałam faszerowaną paprykę, którą zapiekłam w piekarniku. Paprykę faszerowaną często robię w sezonie paprykowym, czyli w jesieni, ale teraz papryka jest dostępna cały rok, więc to danie można przyrządzać, kiedy dusza zapragnie. A że mi się zachciało papryk, tak więc i są. Nadzienie trochę niecodzienne, ale bardzo bardzo smaczne. 
Przygotowanie tego dania nie jest zbyt pracochłonne.
Na końcu posta przedstawię inne przepisy na faszerowaną paprykę.

 

Składniki:
  • 5 dość dużych czerwonych papryk
  • 1 saszetka ryżu ( 100 g )
  • 1 puszka soczewicy
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki krojonych pomidorów z puszki
  • 10 - 12 dag mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • słodka papryka w proszku
  • tymianek
  • olej ( 1 łyżka )
  • 1 litr bulionu
Sposób przygotowania:
  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Przestudzamy
  • Na łyżce tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę, aż do zeszklenia. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy
  • Do ryżu dodajemy odsączoną z zalewy soczewicę, mielone mięso, cebulę, pomidory z puszki oraz startą na tarce o grubych oczkach mozzarellę
  • Całość doprawiamy solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryk oraz tymiankiem i wszystko dokładnie mieszamy
  • Z papryk odcinamy górne części i oczyszczamy je z błon i nasion, a następnie napełniamy farszem
  • Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem wymieszanym z resztą zawartości puszki z pomidorami. Na osobnej blaszce , najlepiej na foli aluminiowej układamy kapelusze z papryk
  • Wszystko pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Kapelusze wyjmujemy z piekarnika ok 20 minut wcześniej
 A oto inne przepisy z mojego bloga na paprykę faszerowaną :


 

1 komentarz:

  1. Oj, z chęcią bym takiej papryki posmakowała! A jeszcze z soczewicą...mmm pycha!

    OdpowiedzUsuń