Papryka faszerowana ryżem, mięsem i soczewicą
Wszelakie faszerowane warzywa bardzo u nas lubi. Tym razem przygotowałam faszerowaną paprykę, którą zapiekłam w piekarniku. Paprykę faszerowaną często robię w sezonie paprykowym, czyli w jesieni, ale teraz papryka jest dostępna cały rok, więc to danie można przyrządzać, kiedy dusza zapragnie. A że mi się zachciało papryk, tak więc i są. Nadzienie trochę niecodzienne, ale bardzo bardzo smaczne.
Przygotowanie tego dania nie jest zbyt pracochłonne.
Na końcu posta przedstawię inne przepisy na faszerowaną paprykę.
Składniki:
- 5 dość dużych czerwonych papryk
- 1 saszetka ryżu ( 100 g )
- 1 puszka soczewicy
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki krojonych pomidorów z puszki
- 10 - 12 dag mozzarelli
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- słodka papryka w proszku
- tymianek
- olej ( 1 łyżka )
- 1 litr bulionu
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Przestudzamy
- Na łyżce tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę, aż do zeszklenia. Pod koniec smażenia do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy
- Do ryżu dodajemy odsączoną z zalewy soczewicę, mielone mięso, cebulę, pomidory z puszki oraz startą na tarce o grubych oczkach mozzarellę
- Całość doprawiamy solą, pieprzem, dwoma rodzajami papryk oraz tymiankiem i wszystko dokładnie mieszamy
- Z papryk odcinamy górne części i oczyszczamy je z błon i nasion, a następnie napełniamy farszem
- Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem wymieszanym z resztą zawartości puszki z pomidorami. Na osobnej blaszce , najlepiej na foli aluminiowej układamy kapelusze z papryk
- Wszystko pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Kapelusze wyjmujemy z piekarnika ok 20 minut wcześniej
Oj, z chęcią bym takiej papryki posmakowała! A jeszcze z soczewicą...mmm pycha!
OdpowiedzUsuń