sobota, 1 marca 2014

Kapusta zasmażana z ziołami

Kapusta zasmażana z ziołami



Kapusta zasmażana należy do moich ulubionych dodatków do mięs. Robię różne jej rodzaje. Tym razem kapusta całkowicie jarska, bez dodatków tłuszczów zwierzęcych. Bardzo smaczna i aromatyczna. Myślę, że zaspokoi nawet bardzo wymagające podniebienia. Niezastąpiona do dań mięsnych. Ja podałam ją do golonki po bawarsku. Czasami gotuję też kapustę zasmażaną z boczkiem ( KLIK ) .
Na samym dole posta podam odnośniki do moich przepisów na golonki.




Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty ( może być z marchewką )
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki kminku
  • płaska łyżeczka majeranku
  • szczypta tymianku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 - 1,5 łyżki mąki
Sposób wykonania:
  • Kapustę tniemy na drobniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu sprawdzamy, czy woda z kapusty nie jest za kwaśna. Jeśli tak to wodę odcedzamy i kapustę zalewamy świeżą wodą. Odcedzoną kwaśną wodę zachowujemy, gdyby kapustę należało później jeszcze zakwasić. Całość gotujemy ok 1 godzinę 20 min ( w zależności od miękkości kapusty ) dodając do kapusty liście laurowe i ziele angielskie.
  • Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę ( najlepiej na głębokiej patelni). Jak delikatnie się zeszkli dodajemy do niej kapustę . Ja wyjmuję ją z wody za pomocą łyżki cedzakowej wraz z pewną ilością wody, w której kapusta będzie się dalej dusić
  • Na patelni kapustę doprawiamy kminkiem i dusimy pod przykryciem ok 30   minut, aż kapusta będzie całkiem miękka. Od czasu do czasu należy sprawdzić, czy nie odparował płyn i ewentualnie podlać kapustę wodą lub kwasem spod kapusty, jeśli uznamy, że kapusta jest za mało kwaśna
  • Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy majerankiem i tymiankiem oraz solą i pieprzem ( wg uznania)
  • Na koniec niewielką ilość wody mieszamy z mąką i wlewamy do kapusty całość dokładnie mieszając. Chwilę razem gotujemy
  • Podajemy jako dodatek do mięs
 Do takiej kapusty polecam golonkę ( kliknij w nazwę ):
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz