Kapusta zasmażana z ziołami
Kapusta zasmażana należy do moich ulubionych dodatków do mięs. Robię różne jej rodzaje. Tym razem kapusta całkowicie jarska, bez dodatków tłuszczów zwierzęcych. Bardzo smaczna i aromatyczna. Myślę, że zaspokoi nawet bardzo wymagające podniebienia. Niezastąpiona do dań mięsnych. Ja podałam ją do golonki po bawarsku. Czasami gotuję też kapustę zasmażaną z boczkiem ( KLIK ) .
Na samym dole posta podam odnośniki do moich przepisów na golonki.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty ( może być z marchewką )
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki kminku
- płaska łyżeczka majeranku
- szczypta tymianku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 - 1,5 łyżki mąki
- Kapustę tniemy na drobniejsze kawałki, zalewamy wodą i gotujemy. Po zagotowaniu sprawdzamy, czy woda z kapusty nie jest za kwaśna. Jeśli tak to wodę odcedzamy i kapustę zalewamy świeżą wodą. Odcedzoną kwaśną wodę zachowujemy, gdyby kapustę należało później jeszcze zakwasić. Całość gotujemy ok 1 godzinę 20 min ( w zależności od miękkości kapusty ) dodając do kapusty liście laurowe i ziele angielskie.
- Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę ( najlepiej na głębokiej patelni). Jak delikatnie się zeszkli dodajemy do niej kapustę . Ja wyjmuję ją z wody za pomocą łyżki cedzakowej wraz z pewną ilością wody, w której kapusta będzie się dalej dusić
- Na patelni kapustę doprawiamy kminkiem i dusimy pod przykryciem ok 30 minut, aż kapusta będzie całkiem miękka. Od czasu do czasu należy sprawdzić, czy nie odparował płyn i ewentualnie podlać kapustę wodą lub kwasem spod kapusty, jeśli uznamy, że kapusta jest za mało kwaśna
- Pod koniec duszenia kapustę doprawiamy majerankiem i tymiankiem oraz solą i pieprzem ( wg uznania)
- Na koniec niewielką ilość wody mieszamy z mąką i wlewamy do kapusty całość dokładnie mieszając. Chwilę razem gotujemy
- Podajemy jako dodatek do mięs
Komentarze
Prześlij komentarz