niedziela, 24 sierpnia 2014

Papryka faszerowana kuskusem zapiekana

Papryka faszerowana kuskusem zapiekana



Sezon paprykowy trwa, więc i u mnie papryka często pojawia się na stole. Tym razem papryka faszerowana. Przepisów na papryki faszerowane jest u mnie kilka, a przepisy na nie umieściłam na samym dole posta. Dziś papryka faszerowana kuskusem z dodatkami. Smaczny farsz, który nadaje się też np do cukinii.  

 

Składniki: ( na 5 - 6 dość dużych papryk )
  • 6  papryk
  • 35 dag mięsa z piersi indyka ( można zastąpić wieprzowiną )
  • 8 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 250 g kaszy kuskus
  • 15 - 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
  • Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i razem smażymy, aż mięso będzie prawie gotowe. Delikatnie solimy
  • Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu
  • Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i razem wszystko smażymy, soląc pieczarki aby puściły sok. Gdy sok odparuje dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy rozdrabniając kaszę, aby nie było grudek
  • Z dwóch łyżek przecieru, pół szklanki wody, soli, bazylii i pieprzu przygotowujemy sos, którym zalewamy powstały farsz. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy
  • Farsz doprawiamy słodką papryką, pieprzem, bazylią i ewentualnie solą
  • Na koniec do farszu dodajemy 3 łyzki startego sera żółtego. Mieszamy
  • Z papryki odcinamy górę z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne i wypełniamy środki farszem ( kupując paprykę warto zwrócić uwagę, aby jej spód był równy, aby mogła stać w naczyniu do zapiekania)
  • Papryki układamy w naczyniu i zalewamy zalewą przygotowaną z 3 łyżek przecieru, wody i soli. Zalewa powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości papryk
  • Papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 50 - 60 minut. W tym czasie papryka powinna odpowiednio zmięknąć
  • 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej papryki nakładamy starty ser żółty i zapiekamy
 Inne przepisy na paprykę faszerowaną:


 
 
  

2 komentarze:

  1. Z kuskusem nie próbowałam, brzmi ciekawie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane warzywa, a zwłaszcza paprykę, Twoja wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń