Papryka faszerowana kuskusem zapiekana
Sezon paprykowy trwa, więc i u mnie papryka często pojawia się na stole. Tym razem papryka faszerowana. Przepisów na papryki faszerowane jest u mnie kilka, a przepisy na nie umieściłam na samym dole posta. Dziś papryka faszerowana kuskusem z dodatkami. Smaczny farsz, który nadaje się też np do cukinii.
Składniki: ( na 5 - 6 dość dużych papryk )
- 6 papryk
- 35 dag mięsa z piersi indyka ( można zastąpić wieprzowiną )
- 8 pieczarek
- 1 papryka
- 1 cebula
- 250 g kaszy kuskus
- 15 - 20 dag sera żółtego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- suszona bazylia
- słodka papryka w proszku
- Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso i razem smażymy, aż mięso będzie prawie gotowe. Delikatnie solimy
- Kaszę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu
- Pieczarki obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i razem wszystko smażymy, soląc pieczarki aby puściły sok. Gdy sok odparuje dodajemy kaszę i wszystko dokładnie mieszamy rozdrabniając kaszę, aby nie było grudek
- Z dwóch łyżek przecieru, pół szklanki wody, soli, bazylii i pieprzu przygotowujemy sos, którym zalewamy powstały farsz. Mieszamy i chwilę razem podgrzewamy
- Farsz doprawiamy słodką papryką, pieprzem, bazylią i ewentualnie solą
- Na koniec do farszu dodajemy 3 łyzki startego sera żółtego. Mieszamy
- Z papryki odcinamy górę z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne i wypełniamy środki farszem ( kupując paprykę warto zwrócić uwagę, aby jej spód był równy, aby mogła stać w naczyniu do zapiekania)
- Papryki układamy w naczyniu i zalewamy zalewą przygotowaną z 3 łyżek przecieru, wody i soli. Zalewa powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości papryk
- Papryki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 50 - 60 minut. W tym czasie papryka powinna odpowiednio zmięknąć
- 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch każdej papryki nakładamy starty ser żółty i zapiekamy
Z kuskusem nie próbowałam, brzmi ciekawie;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa, a zwłaszcza paprykę, Twoja wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń