piątek, 27 lutego 2015

Golonka pieczona w rękawie

Golonka  pieczona w rękawie



 
Ostatnio zarzucam Was przepisami na golonki, ale tak się złożyło, że była u nas dwa razy w niedługim odstępie czasu. Przepis tym razem na golonkę pieczoną w rękawie. Jest pieczona bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza, a golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach.

Składniki:
  • 4 golonki przednie
  • szklanka ciemnego piwa
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki 
  • 4 łyżki oleju
  • 2 - 3 łyżki suszonego majeranku
Sposób wykonania:
  • Z  musztardy, oleju i pozostałych przypraw przygotowujemy marynatę ( bez piwa )
  • Umyte i osuszone golonki nacinamy delikatnie w szachownicę ,a następnie nacieramy dokładnie marynatą. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
  • Po tym czasie golonki wkładamy do rękawa. Końce rękawa unosimy ku górze, i wlewamy do niego piwo ( nie lejemy po górze golonek, aby nie spłukać marynaty. Rękaw szczelnie zamykamy i wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja dodatkowo rękaw umieszczam w dużym naczyniu żaroodpornym. Potem łatwiej jest wyjąć golonkę z piekarnika
  • W powyższej temperaturze mięso pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, a ustawienie zmieniamy z termoobiegu na góra: dół. W ten sposób mięso pieczemy jeszcze ok 2 - 2,5 godziny
  • Pół godziny przed zakończeniem pieczenia mięso wyjmujemy z piekarnika, rękaw ostrożnie rozcinamy, a golonki polewamy płynem, w którym dusiły się golonki. Ponownie wstawiamy do piekarnika i odczekujemy ok 20 - 30 minut 
  • Golonka doskonale smakuje podana z zasmażaną kapustą ( przepisy TUTAJ  i TUTAJ) i pieczywem. Obowiązkowo musztarda i chrzan

11 komentarzy:

  1. Mój mąż byłby zachwycony :-) fajnie ją zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wyglada. Taka wypieczona ;)
    Moj maz tez bylby w siodmym niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aj, już czuję ten delikatny smak mięsa. Golonkę lubię zjeść od czasu do czasu, najlepiej z sosem chili :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię golonkę, jeśli jest miękka. Ten dodatek musztardy...mmmm...już burczy mi w brzuchu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłem w święta. Pyszna wyszła, super przepis. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Kobiety najpierw zróbcie tę golonkę a potem piszcie komentarze

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłem wczoraj, wyszły bardzo dobre, soczyste i miękkie :)
    [url=http://obrazki.elektroda.pl/7800067400_1458025574.jpg][img]http://obrazki.elektroda.pl/7800067400_1458025574_thumb.jpg[/img][/url] [url=http://obrazki.elektroda.pl/3555551600_1458025574.jpg][img]http://obrazki.elektroda.pl/3555551600_1458025574_thumb.jpg[/img][/url]

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobilam dzisiaj na obiad.Wyszla wspaniale.Ciemne piwo zastapilam jasnym, bo ciemnego nie mialam.Jesli chodzi o czas pieczenia, to nastepnym razem skroce o 30 min., bo sie troche rozleciala a chcialam ja podac w calosci, ale w smaku bardzo dobra.Do tego kartofle ugotowane i kapusta kiszona zasmazana.Wszystkim smakowala.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że danie smakowało! Pozdrawiam i zapraszam po kolejne przepisy! :-)

      Usuń
  9. A czy mozna zamiast piwa dac zwykla wode lub olej bo chodzi o dzieci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwo nadaje miesu aromat. Po 2,5 - 3 godzinach w piecu alkohol zawarty w piwie dawno wyparuje. Potrawa 100% abstynecka :-)

      Usuń