Golonka pieczona w rękawie
Ostatnio zarzucam Was przepisami na golonki, ale tak się złożyło, że była u nas dwa razy w niedługim odstępie czasu. Przepis tym razem na golonkę pieczoną w rękawie. Jest pieczona bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza, a golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 4 golonki przednie
- szklanka ciemnego piwa
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżki oleju
- 2 - 3 łyżki suszonego majeranku
- Z musztardy, oleju i pozostałych przypraw przygotowujemy marynatę ( bez piwa )
- Umyte i osuszone golonki nacinamy delikatnie w szachownicę ,a następnie nacieramy dokładnie marynatą. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
- Po tym czasie golonki wkładamy do rękawa. Końce rękawa unosimy ku górze, i wlewamy do niego piwo ( nie lejemy po górze golonek, aby nie spłukać marynaty. Rękaw szczelnie zamykamy i wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja dodatkowo rękaw umieszczam w dużym naczyniu żaroodpornym. Potem łatwiej jest wyjąć golonkę z piekarnika
- W powyższej temperaturze mięso pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, a ustawienie zmieniamy z termoobiegu na góra: dół. W ten sposób mięso pieczemy jeszcze ok 2 - 2,5 godziny
- Pół godziny przed zakończeniem pieczenia mięso wyjmujemy z piekarnika, rękaw ostrożnie rozcinamy, a golonki polewamy płynem, w którym dusiły się golonki. Ponownie wstawiamy do piekarnika i odczekujemy ok 20 - 30 minut
- Golonka doskonale smakuje podana z zasmażaną kapustą ( przepisy TUTAJ i TUTAJ) i pieczywem. Obowiązkowo musztarda i chrzan
Mój mąż byłby zachwycony :-) fajnie ją zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńWogle to golonka mimo ze tlusta to jest bombą kolagenowa czyli paznokcie,wlosy,skóra, stawy i kobietom spożywanie jest również wskazane
UsuńPieknie wyglada. Taka wypieczona ;)
OdpowiedzUsuńMoj maz tez bylby w siodmym niebie ;)
Aj, już czuję ten delikatny smak mięsa. Golonkę lubię zjeść od czasu do czasu, najlepiej z sosem chili :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię golonkę, jeśli jest miękka. Ten dodatek musztardy...mmmm...już burczy mi w brzuchu!
OdpowiedzUsuńZrobiłem w święta. Pyszna wyszła, super przepis. Polecam
OdpowiedzUsuńKobiety najpierw zróbcie tę golonkę a potem piszcie komentarze
OdpowiedzUsuńzrobiłem wczoraj, wyszły bardzo dobre, soczyste i miękkie :)
OdpowiedzUsuń[url=http://obrazki.elektroda.pl/7800067400_1458025574.jpg][img]http://obrazki.elektroda.pl/7800067400_1458025574_thumb.jpg[/img][/url] [url=http://obrazki.elektroda.pl/3555551600_1458025574.jpg][img]http://obrazki.elektroda.pl/3555551600_1458025574_thumb.jpg[/img][/url]
Zrobilam dzisiaj na obiad.Wyszla wspaniale.Ciemne piwo zastapilam jasnym, bo ciemnego nie mialam.Jesli chodzi o czas pieczenia, to nastepnym razem skroce o 30 min., bo sie troche rozleciala a chcialam ja podac w calosci, ale w smaku bardzo dobra.Do tego kartofle ugotowane i kapusta kiszona zasmazana.Wszystkim smakowala.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że danie smakowało! Pozdrawiam i zapraszam po kolejne przepisy! :-)
UsuńA czy mozna zamiast piwa dac zwykla wode lub olej bo chodzi o dzieci!
OdpowiedzUsuńPiwo nadaje miesu aromat. Po 2,5 - 3 godzinach w piecu alkohol zawarty w piwie dawno wyparuje. Potrawa 100% abstynecka :-)
UsuńJestem fanem golonki. Ten przepis to po prostu rewelacja. Robiłem kilka razy. Palce lizać. :-)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj będę robić golonkę😊,dla mojego chłopaka😋.Mniam,mniam😋🤗.
OdpowiedzUsuńWlasnie robie i juz wygląda extra a co jak sie upiecze do konca?juz mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńDlaczego wszyscy wpisują niki? Czy wstydzą się siebie? Jeśli golonka jest dobra to nie chowam się za parawanem tylko pisze wprost golonka jest super. Już wiem dlaczego i zwracam honor, ale moderator mógłby uprościć proces wpisywania opinni.
OdpowiedzUsuń