czwartek, 27 sierpnia 2015

Leczo z mielonym mięsem. Leczo z papryki, cukinii i mielonego mięsa

Leczo z mielonym mięsem.  
Leczo z papryki, cukinii i mielonego mięsa



 
Po zrobieniu słoiczków z leczem na zimę nadszedł czas, aby przyrządzić leczo na obiad. Tym razem nie dodałam do niego kiełbasy i boczku, jak to zwykle czynię, lecz leczo wzbogaciłam mielonym mięsem. Wyszło smaczne i sycące danie, które smakowało wszystkim domownikom. Ilość składników, które podaję, starcza na jakieś 6 porcji.

 
 
Składniki: ( na 6 porcji )
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 duża żółta papryka
  • 2 młode cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili
  • ok 1 kg pomidorów ( u mnie lima )
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • duża łyżka przecieru pomidorowego
  • majeranek, bazylia, ostra czerwona papryka
Sposób wykonania:
  • Pomidory myjemy, nacinamy ich czubki na krzyż i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą. Po ok 2 - 3 minutach odcedzamy i po przestudzeniu ściągamy z pomidorów skórkę. Wykrawamy grubszą część od ogonka i kroimy pomidory na mniejsze części. Wraz z sokiem podgrzewamy pomidory w garnku, aż zmiękną. Cedzimy przez sitko, a następnie przecieramy
  • Na patelni smażymy na kilku łyżkach oleju zmielone mięso do czasu, aż odparuje z niego płyn i mięso nieco się zarumieni
  • Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka o szerokim dnie z rozgrzanym olejem i smażymy do zeszklenia
  • Do zeszklonej cebuli wrzucamy pokrojoną w większą kostkę paprykę. Delikatnie oprószamy solą i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu ok 10-15 minut. Po tym czasie do warzyw dolewamy sok wraz z przetartymi pomidorami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także drobno pokrojoną papryczkę chili ( pozbawioną wcześniej pestek )
  • Do gotujących się warzyw dodajemy cukinię pokrojoną w grubsze ćwierćkrążki. Dodajemy podsmażone mięso. Mieszamy. Wszystko solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy ok 12 minut, aż cukinia zmięknie
  • Gdyby było za mało płynu w niepełnej szklance wody rozprowadzamy łyżkę przecieru i dolewamy do warzyw
  • Na koniec leczo doprawiamy ostrą papryką, majerankiem i bazylią i chwilkę wszystko gotujemy
  • Podajemy z pieczywem lub solo
 A oto inne moje przepisy na leczo: 

 
 

4 komentarze:

  1. Mniam, leczo uwielbiam, ale kiełbasę zastępuję chudszym mięskiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczo bardzo lubię, najczęściej robię z filetami z kurczaka, bo za parówkami i kiełbasami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. leczo - obowiązkowa pozycja o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń